BiH ove godine nedostaje 50.000 radnika

BiH ove godine nedostaje 50.000 radnika

Link na izvornu vijest

BiH se suočava sa sve većom nestašicom radnika, a situaciju dodatno komplicira potez Njemačke, koja će od početka iduće godine dopustiti zapošljavanje bez ikakvih prepreka.

Analize pokazuju da je BiH prije dvije godine nedostajalo 30.000 radnika, ove godine čak 50.000, a uskoro će toj brojci nedostajati između 60.000 i 100.000 radnika.

Razlog je masovni odlazak radne snage iz BiH u zemlje u okružju, gdje su bolji životni standardi. Iz Unije udruga poslodavaca RS-a potvrđuju da će BiH uskoro nedostajati značajan broj radnika, prema analizama između 60.000 i 100.000.

U RS-u nema oblasti u kojoj trenutačno ne nedostaje radnika, a situacija će biti još alarmantnija u narednim mjesecima, poručili su za Srpskainfo iz ove Unije.

Nije iznenađujuće s obzirom na to da je prosječna plaća u RS-u 1416 KM, dok u čak 12 djelatnosti radnici zarađuju ispod ovog iznosa. Od gotovo 290.000 zaposlenih u RS-u, čak 204.000 radi u sektorima gdje su plaće ispod prosjeka. Ispod troška prehrane za četveročlanu obitelj, koji je u srpnju iznosio 1178 KM, zarađuje čak 41.000 ljudi.

Stoga ne čudi da sve više radnika iz RS-a odlazi raditi u inozemstvo, a poslodavci se sve više oslanjaju na radnike iz Nepala, Indije, Bangladeša, Turske, Srbije i Kine.

Iz Saveza sindikata RS-a naglašavaju da se ovaj problem ne rješava povećanjem kvota za radne dozvole za strance, nego povećanjem plaća.

Plaća, odnosno njezin iznos, jedan je od osnovnih razloga emigracije radne snage iz RS-a, poručuju iz ovog saveza.

Post BiH ove godine nedostaje 50.000 radnika je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?