Schmidt meta hajke djela bošnjačkih stranaka samo za to jer će braniti Dayton

Schmidt meta hajke djela bošnjačkih stranaka samo za to jer će braniti Dayton

Link na izvornu vijest

Prema njemačkom dužnosniku, bošnjački se političari sada odnose na identičan način kao predstavnici iz Republike Srpske i negiraju da je on visoki predstavnik. Narušavanje temelja Daytona vodilo bi potpunoj destrukciji BiH i povratku na ratne postavke triju nekada zaraćenih strana

Najveća bošnjačka stranka – Stranka demokratske akcije (SDA) razotkrila se ovoga tjedna da stoji iza hajke na visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, koji je odlučio biti amicus curiae – prijatelj suda i svjedočiti u reviziji slučaja Slavena Kovačevića, savjetnika Željka Komšića, pred Europskim sudom za ljudska prava potkraj studenoga ove godine, piše Večernji list BiH. – Kolegij SDA poziva visokog predstavnika Christiana Schmidta da se ne miješa u žalbeni postupak pred Europskim sudom za ljudska prava jer time izlazi iz okvira svog mandata. Visoki predstavnik bi time dodatno produbio sumnje da djeluje u interesu politike službenog Zagreba i HDZ-a BiH – naveli su iz SDA u zaključcima sa sjednice.

Doslovno copy-paste “velike tajne” koju je najprije otkrio i plasirao dio botova SDA i DF-a, a što je onda postalo općeprihvaćeni narativ u tom dijelu javnosti. Uslijedili su drugi Kovačevićevi “odvjetnici”. “Krug 99”, probošnjačka organizacija koja se predstavlja kao nevladina organizacija koja okuplja intelektualce, uputio je čak pismo Vijeću za provedbu mira u BiH. “Krug 99” u pismu upućuje na to da visoki predstavnik Schmidt, u skladu s Aneksom 10, članak II, nema ovlasti miješati se u sporove koje vode pojedinci, građani, pred Europskim sudom za ljudska prava protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja pojedinačnih ljudskih prava propisanih Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, niti ima nadležnost pojavljivati se kao strana u bilo kojem sporu pred međunarodnim sudovima. A što nigdje izrijekom ne piše u daytonskom aneksu, koji je upravo zbog toga i pisan fluidno kako bi ga stranci mogli koristiti onako kako im odgovara. No, ta ista politika krajnje je nekonzistentna.

Kada odluke visoki predstavnik donosi u korist te iste politike, onda se ti potezi odobravaju, kao što su bile intervencije vezane uz ponašanje i poteze srpskog čelnika u BiH Milorada Dodika. U suprotnom slučaju se pak prema visokom predstavniku odnose na jednak način kako to, primjerice, čine iz Republike Srpske. Čak ga ne nazivaju visokim predstavnikom, što je i Dodikov rječnik. No, ova politička klika ponavlja identičnu podvalu o podjeli Bosne i Hercegovine na temelju presuda Haaškoga suda. – Mislim da Christian Schmidt ide u Strasbourg samoinicijativno, u svojstvu građanina Njemačke, kako bi se umiješao u predmet i zastupao interese Vlade Republike Hrvatske koja pokušava diplomatskim sredstvima ostvariti ono što Tuđman nije ostvario 1992. – 1995. – izjavila je apelantica Azra Zornić. Dodala je kako je apsolutno sigurna da se Schmidt sam nametnuo jer u pravilima rada Suda ne postoji institut “amicus curiae”. S tim su u javnost procurili i dokumenti iz Europskog suda za ljudska prava o uključivanju Schmidtova ureda u reviziju presude, što je očito povezano s angažiranjem suspendiranoga suca iz BiH Farisa Vehabovića koji je modelirao posljednju, kao i još tri presude protiv BiH – “Pilav”, “Šlaku” i “Pudarić”.

Vehabovićeva uloga

Njegova je uloga rasvijetljena te ga je vodstvo Europskog suda za ljudska prava stavilo postrani nakon što je posljednja presuda u slučaju Kovačevića procurila u javnost nekoliko dana prije nego što ju je objavio sam sud, što je jedna od najvećih afera u radu ove sudske institucije. Novi dokumenti iz suda sada se ponovno objavljuju preko portala za koji je Vehabović svojedobno pisao kolumne i koji je ekskluzivno pretpremijerno objavio presudu “Kovačević”. S druge pak strane, doznaje se kako Kovačević kod niza stranih veleposlanstava u BiH pokušava zaustaviti Schmidtovo svjedočenje u Haagu, svjestan, međutim, kako njegov slučaj i ne stoji toliko dobro koliko je prvotno mislio. Prema našim informacijama, za sada nije naišao na preveliko odobravanje za pokušaje da ospori Schmidtovu ulogu. A upravo je ključna uloga visokog međunarodnog predstavnika štititi Daytonski mirovni sporazum i on jedini ima ovlasti tumačiti njegove odredbe.

To uključuje i svjedočenje o situaciji u zemlji, kao i odredbama mirovnoga sporazuma. Sama presuda “Kovačević” u dobroj je mjeri kompromitirana te se njome nastojalo urušiti temelje Daytona u interesu samo jedne od strana u zemlji – bošnjačke. A što bi onda posve sigurno dovelo do potpune destabilizacije u zemlji te doslovnog resetiranja pozicija svih triju, nekada zaraćenih strana – hrvatske, srpske i bošnjačke – na početne nacionalne ciljeve koji bi, s obzirom na međusobnu suprotstavljenost – separatizam, unitarizam i autonomiju – vodili destrukciji Bosne i Hercegovine.

www.abcportal.info

The post Schmidt meta hajke djela bošnjačkih stranaka samo za to jer će braniti Dayton first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?