Krišto: Europski put Bosne i Hercegovine važniji nego ikada

Krišto: Europski put Bosne i Hercegovine važniji nego ikada

Link na izvornu vijest

– Naša zajednička predanost predstavlja ključni korak prema ostvarenju ciljeva koje dijelimo. Pitanja koja su važna za našu regiju mogu donijeti velike mogućnosti za napredak, a na nama je iskoristiti te prilike – poručila je predsjedateljica.

Krišto je dodala da stabilnost i suradnja moraju biti ‘‘naši temeljni postulati‘‘, naglasivši kako je vrijeme da ‘‘zajednički kročimo naprijed, preuzimajući odgovornost za našu budućnost i osnažujući našu poziciju na europskom putu‘‘.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt izrazio je žaljenje zbog iznenadnog otkazivanja svog prisustva na konferenciji Paneuropske unije BiH, objašnjavajući da nije u mogućnosti prisustvovati zbog brojnih obveza u tjednu pred izbore 6. listopada.

Također je potvrdio svoje sudjelovanje kao govornik na 62. Danu Europe, koji će se održati 20. listopada 2024.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović pohvalio je napore sudionika u promociji euroatlantskih integracija i promišljanju budućnosti zemlje. Naglasio je da je Dejtonski mirovni sporazum donio mir, ali je stvorio i nefunkcionalnu državu nesposobnu osigurati dugoročni mir, stabilnost i prosperitet svojim građanima.

Ovakva situacija, prema njegovim riječima, posebno pogađa mlade koji sve više traže budućnost u zapadnoj Europi.

– Secesionističke blokade, politike nacionalne ekskluziviteta, pa čak i nametanja aparthejda su sve jače – poručio je Kavazović, upozorivši na to da međunarodna zajednica i neke zemlje podržavaju politike ‘‘koje štete jedinstvu države‘‘, te naglasivši kako je od ključne važnosti ‘‘fokusirati se na jačanje demokratskih vrijednosti i slobodnog poretka‘‘.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Marinko Čavara smatra da je tema današnje konferencije od izuzetne važnosti jer se odnosi na strateški smjer razvoja Bosne i Hercegovine i šireg zapadnog Balkana.

– Siguran sam da će i ovaj događaj doprinijeti jačanju razumijevanja i suradnje na putu prema zajedničkom cilju, a to je članstvo u EU – poručio je Čavara.

Više od osamdeset  predstavnika institucija BiH, Europske unije, akademske zajednice Europe i BiH, međunarodnih organizacija te stručnjaka iz područja europskih integracija na Međunarodnoj konferenciji Paneuropske unije BiH raspravljat će o temama “Decenija izazova i novih prilika za BiH”, “Europski i  Balkanski mir”, “Regionalna suradnja i EU integracije” i “Transformacijske politike u 21. stoljeću”.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?