Nezaposleni u ZHŽ-u mogu pokrenuti vlastiti posao, a mogu se prijaviti i stariji od 50

Nezaposleni u ZHŽ-u mogu pokrenuti vlastiti posao, a mogu se prijaviti i stariji od 50

Link na izvornu vijest

Poziv je usmjeren prema nezaposlenima s područja ZHŽ-a, gradova Široki Brijeg i Ljubuški te općine Posušje koji žele pokrenuti vlastiti biznis uz financijsku i savjetodavnu potporu partnerstva.

Nezaposlenim osobama na području ZH županije otvara se mogućnost pokretanja vlastitog posla i rješavanja egzistencijalnih pitanja i potreba za sebe i obitelj. Više različitih institucija u županiji: gradovi, općina, ured Vlade, ministarstva, gospodarski subjekti, obrazovne ustanove i drugi, uz potporu Europske unije objavilo je poziv kojim pozivaju sve zainteresirane osobe koje žele pokrenuti vlastiti posao da se prijave za sudjelovanje u programu podrške razvoju malih biznisa.

Program potpore realiziraju partneri u okviru projekta “Partnerstvom do zapošljavanja” koji se provodi u okviru projekta “Podrška EU-a lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – faza II”, koji financira EU, a realizira Međunarodna organizacija rada. Poziv je usmjeren prema nezaposlenima s područja ZHŽ-a, gradova Široki Brijeg i Ljubuški te općine Posušje koji žele pokrenuti vlastiti biznis uz financijsku i savjetodavnu potporu partnerstva.

Javni poziv uputile su sljedeće domaće partnerske organizacije: JU Razvojna agencija ZHŽ-a HERAG, Općina Posušje, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, Služba za zapošljavanje ZHŽ-a, Tehnološki park Posušje, Srednja strukovna škola Posušje, Srednja strukovna škola Ruđera Boškovića Ljubuški, Miviko d. o. o. Posušje, TT kabeli d. o. o. Široki Brijeg, Bigeste d. o. o. Ljubuški, Šišović Mesna industrija Rakitno d. o. o., Ured Vlade ZHŽ-a za europske integracije te županijska ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi; obrazovanja, znanosti, kulture i sporta te gospodarstva.

Pravo na sudjelovanje u programu potpore razvoja poslovnih ideja i biznisa imaju punoljetne osobe koje žele registrirati posao na području ZHŽ-a, prvenstveno dvaju gradova i općine Posušje, a vode se u evidenciji nezaposlenih.

Prednost će imati: trenutačno nezaposleni i neaktivni mladi muškarci i žene (od 18 do 29 godina), nezaposlene žene, dugotrajno nezaposleni registrirani u evidenciji zavoda za zapošljavanje dulje od 12 mjeseci, kategorije s niskim udjelom na tržištu rada (pripadnici manjina, osobe s invaliditetom te otpuštene, nezaposleni stariji od 50 godina), nezaposleni s nižim stupnjem obrazovanja ili bez formalnog obrazovanja, pojedinci s otežanim mogućnostima za zapošljavanje, uključujući one koji su uslijed posljedica pandemije COVID-19 ostali bez posla. Poželjno je da kandidati imaju visoku razinu motivacije za pokretanje samostalnog biznisa, određena vlastita sredstva za poslovanje, obrazovanje za iste ili slične poslove…

U program potpore primit će se i uključiti ukupno 40 kandidata. Realizirat će se u dvije skupine s po 20 kandidata: prva u razdoblju studeni – prosinac 2024., druga siječanj – veljača 2025. godine. Kandidati čiju prijavu prihvati Povjerenstvo za odabir korisnika programa dobit će priliku sudjelovati u programu “Pokreni svoj posao” te steći znanja potrebna za razradu poslovne ideje i kompletiranje poslovnog plana u trajanju od šest dana. Potom će korisnici svoj poslovni plan prezentirati Povjerenstvu za procjenu, koje će ih odabrati ukupno 15, a nositelji će dobiti financijsku i savjetodavnu potporu za osnivanje i razvoj biznisa (Unaprijedi svoj posao). Financijska potpora za pojedinačni poslovni pothvat može biti do 7000 KM. Sredstva se mogu iskoristiti za sufinanciranje nabave opreme, osnovnih sredstava za rad i potrošnog materijala. Bespovratna su, uz uvjet da se u cijelosti koriste za razvoj registriranog biznisa. Savjetodavna potpora u prvoj će fazi biti omogućena za najviše 40 kandidata koji su odabrani za sudjelovanje u programu potpore.

Prijave do 15. listopada

Kroz obuke “Kako doći do poslovne ideje” i “Kako pokrenuti posao”, u trajanju od šest dana, kandidati će moći usvojiti nova znanja za razvoj poslovne ideje i objedinjavanje poslovnog plana. Druga razina savjetodavne potpore bit će omogućena za najviše 15 kandidata. Vlasnici novoregistriranih tvrtki/obrta bit će u obvezi sudjelovanja u trodnevnoj obuci “Unaprijedi svoj posao”. Uvjet za dobivanje potpore je redovito pohađanje i aktivno sudjelovanje na obukama. Zainteresirani kandidati trebaju popuniti prijavni obrazac dostupan na web-stranicama: www.herag.ba, www.eui-zzh.ba, www.opcina-posusje.ba, www.sirokibrijeg.ba, www.ljubuski.ba i www.szzz-zzh.ba, a podnosi se do 15. listopada do 16 sati.

The post Nezaposleni u ZHŽ-u mogu pokrenuti vlastiti posao, a mogu se prijaviti i stariji od 50 first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?