<div>New York Times o posjetu Zelenskog SAD-u: " title="
New York Times o posjetu Zelenskog SAD-u: "Hladan doček za ukrajinskog lidera u Washingtonu"
" decoding="async" />

New York Times o posjetu Zelenskog SAD-u: “Hladan doček za ukrajinskog lidera u Washingtonu”

Link na izvornu vijest

Njegova zvijezda u Washingtonu vidno blijedi, što bi moglo imati negativne posljedice po budućnost američke vojne pomoći Ukrajini, piše list The New York Times.

Kraj sukoba u Ukrajini nije na vidiku, a “pobjednički plan” koji je ukrajinski predsjednik došao predstaviti Americi nije naišao na veliko oduševljenje. Dok se nekoliko desetaka zastupnika s njim sastajalo iza zatvorenih vrata, predsjednik Predstavničkog doma nije mu posvetio pažnju, piše The New York Times.

Prisustvo na Zelenskom govoru u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u srijedu bilo je vrlo slabo. Samo dan ranije Kongres je prekinuo rad zbog predizborne kampanje, a lideri obje stranke u Predstavničkom domu i Senatu nisu se trudili istaknuti posjet ukrajinskog predsjednika. Zastupnici koji su nazočili sastanku, ipak su glasali za snažnu vojnu podršku Ukrajini.

“On je zadivljujući čovjek, pokazao je veliku hrabrost i liderske sposobnosti u vrlo teškim vremenima,” rekao je o Zelenskom senator John Cornyn, republikanac iz Teksasa. U četvrtak je predsjednik Joe Biden najavio da će SAD poslati Ukrajini oružje u vrijednosti od osam milijardi dolara.

Međutim, kada ova vrsta pomoći bude okončana, sudbina Ukrajine će u velikoj mjeri ovisiti od spremnosti Kongresa da nastavi pružati sredstva, piše The New York Times.

Trenutak posjeta Zelenskog SAD-u čini se nesretnim. Ukrajinski predsjednik se tijekom sastanaka u Kapitolu suočio s pitanjima senatora. Sastao se s predstavnicima demokrata i republikanaca. No, nisu svi republikanci bili zadovoljni njegovim nastupima. Nazvali su ih “iskazom sklonosti ukrajinske vlade demokratima i Bidenovoj administraciji”.

Republikancima je također vrlo kontroverzan i posjet Zelenskog tvornici oružja u Pensilvaniji, gdje je guverner Josh Shapiro obećao da će oružje što prije biti dopremljeno u Kijev. Pensilvanija će biti jedna od najpomnije praćenih država na predsjedničkim izborima.

Republikanac iz Louisiane James R. Comer kasnije je pokrenuo istragu o tome je li Bidenova administracija zloupotrijebila javna sredstva kada je Zelenskog na posjet tvornici prevezla vojnim avionom.

“Tvornica se nalazi u politički spornoj državi, a posjetu je predvodio mogući zamjenik Kamale Harris, nije bio prisutan nijedan republikanac,” napisao je predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson u pismu Zelenskom. Posjetu je nazvao “kratkovidnim i namjerno političkim potezom.”

Agencija Bloomberg već je u utorak citirala neimenovane zapadne dužnosnike koji su kazali da je “pobjednički plan” više “lista želja” Zelenskog i da u suštini ne sadrži ništa iznenađujuće.

Zelenski će se, u pokušaju da okonča rat u Ukrajini, suočiti s mnogim izazovima, a već sada se pokazuje da bi najveći mogao biti potencijalna pobjeda republikanaca na izborima, piše The New York Times.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?