Nešković kažnjen sa 50.000 KM zbog puštanja muzike

Nešković kažnjen sa 50.000 KM zbog puštanja muzike

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Kompanija “Nešković” mora da plati preko 50.000 maraka odštete Asocijaciji kompozitora – muzičkih stvaralaca (AMUS) iz Sarajeva zbog kršenja autorskih prava.

U presudi koju je donio Okružni privredni sud u Bijeljini, a zatim potvrdio Viši privredni sud u Banjaluci na benzinskim pumpama ovog preduzeća se puštala muzika bez dozvole AMUS-a.

Utvrđuje se da je tuženi učinio povredu i kršenje muzičkih autorskih prava tužioca  korištenjem i javnim saopštavanjem bez dozvole muzičkih djela iz repertoara čija prava ostvaruje i štiti tužilac na teritoriji Bosne i Hercegovine“, navodi se u presudi.

AMUS je u julu prošle godine tužio Neškovića. U tužbi su naveli da su članovi mreže za kolektivno ostvarivanje autorskih prava – CISAC te da su ovlašteni da se bave kolektivnom zaštitom autorskih prava, kako domaćih tako i onih stranih.

Rekli su da su Neškovića više puta upozorili i pozvali da ispuni svoju zakonsku obavezu te zaključi ugovor sa njima, ali da ih je on ignorisao i nastavio sa svojom samovoljom i grubim kršenjem zakona.

Iz ove kompanije su osporavali tužbeni zahtjev kao i zapisnike o kontroli i načinu obračuna naknade, tražeći da se tužba odbaci kao neosnovana.

Inače, prema nalazu i mišljenju vještaka ekonomske struke, autorska naknada za tuženi period, a to je od decembra 2021. godine do kraja septembra prošle godine iznosi 14.396,38 KM.

Međutim, AMUS je iskoristio odredbu u Zakonu o autorskim i srodnim pravima BiH koja mu daje za pravo da traži trostruko veći iznos, jer se nezakonitost ponavljala.

Sud u presudi navodi da je tuženi, odnosno „Nešković“ bio u zakonskoj obavezi da zaključi ugovor sa AMUS-om, te da nije dokazao da postoje opravdani razlozi da to ne učini.

Tuženi je povrijedio autorsko imovinsko pravo postupajući sa namjerom, i u tom smislu su ispunjeni uslovi koje propisuje odredba člana 158. Zakona o autorskim i srodnim pravima o plaćanju penala u slučaju povrede autorskog prava u vidu naknade do trostrukog iznosa od odgovarajuće uobičajene naknade“, piše u presudi.

Sud navodi da u ovom slučaju postoji obaveza za plaćanje naknade iako ugovor nije zaključen, jer je riječ o zakonskoj obavezi.

U presudi stoji da je „Nešković“ kao materijalni dokaz priložio odluku iz oktobra 2021. godine kojom zabranjuje puštanje muzike u svojim poslovnim jedinicama, ali da su kontrole dokazale da se ta odluka ne poštuje i ne sprovodi.

Činjenica da od strane tužioca nije prethodno najavljena kontrola, ne dovodi u pitanje osnovanost tužbenog zahtjeva, imajući u vidu da bi prethodno najavljivanje kontrole licu koje je predmet kontrole, svakako rezultiralo privremenim isključivanjem muzike“, ocjenjuje sud.

U svom zaključku oni navode da kompanija „Nešković“ i pored toga što zna da krši zakon istrajava u povredi autorskih i srodnih prava i neovlašteno pušta muziku.

CAPITAL: Dejan Tovilović

The post Nešković kažnjen sa 50.000 KM zbog puštanja muzike appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?