Svaki dan biste trebali jesti čokoladu, ima brojne dobrobiti za zdravlje

Svaki dan biste trebali jesti čokoladu, ima brojne dobrobiti za zdravlje

Link na izvornu vijest

“U nekim studijama je primijećeno da čisti kakao sadrži puno veće razine fenola i ima veću antioksidativnu aktivnost od crnog i zelenog čaja”, kaže nutricionistica Laura Parada za Glamour pojašnjavajući kako su znanstvenici su istražili oko 380 kemijskih tvari u kakau, a među njima su fenoli – fitokemikalije sa brojnim antioksidativnim svojstvima.

Pet je ključnih dobrobiti za zdravlje koje krije tamna čokolada.

“Tamna čokolada poboljšava kognitivne sposobnosti kroz bolju oksigenaciju mozga,” kaže Parada. Ova je čokolada i snažan antioksidans. Tamna čokolada ima protuupalna svojstva. Može pomoći u snižavanju kolesterola. “Mnoge studije potvrđuju da konzumacija kakaa može koristiti kardiovaskularnom zdravlju snižavanjem krvnog tlaka, povećanjem elastičnosti krvnih žila i smanjenjem LDL kolesterola, pomažući u borbi protiv dijabetesa smanjenjem inzulinske rezistencije i drugih upalnih procesa,” objašnjava Parada.

Tamna čokolada može djelovati kao stimulans. “Osim toga, kakao sadrži minerale poput magnezija, bakra i željeza, ali i kofein, iako u manjim količinama nego kava, što mu također daje stimulativna svojstva,” dodaje Parada. Predlaže da obratite pažnju na čokoladu s udjelom kakaa od 75% ili više.

Imajte na umu da većina standardnih čokolada sadrži manje od 40%, pa je važno provjeriti etiketu. “Određene čokolade, čak i ako sadrže visok postotak kakaa, također mogu uključivati druge vrste sastojaka koje ne želimo, poput sladila, aroma ili visokih razina šećera.” Koristite tamnu čokoladu u komadićima u domaćim palačinkama ili je jedite s orašastim plodovima kao zdrav međuobrok. Naravno, važno je konzumirati je umjereno, ne više od 30 grama čokolade (s više od 75% kakaa) dnevno.

www.abcportal.info

The post Svaki dan biste trebali jesti čokoladu, ima brojne dobrobiti za zdravlje first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?