Ne nazire se uspostavljanje platnog prometa u IRB RS

Ne nazire se uspostavljanje platnog prometa u IRB RS

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Investiciono razvojna banka (IRB) Republike Srpske do sada nije imala konkretnih poteza kada je u pitanju uspostavljanje platnog prometa, iako joj je prije tri mjeseca to zakonom omogućeno.  

Iz ove institucije za CAPITAL kažu da se radi pregled i ocjena usaglašenosti postojećeg modela sa modelom koji bi sadržao platni promet i uvođenje depozitarnih poslova.

“IRB se, nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o IRB RS, nalazi se u fazi sveobuhvatnog pregleda i ocjene usaglašenosti postojećeg modela poslovanja sa formalnim i tehničkim uslovima čije ispunjavanje prethodi uspostavljanju sistema platnog prometa, kao i uvođenju depozitarnih poslova u finansijsku ponudu IRBRS“, naveli su u odgovoru iz ove institucije.

Podsjećamo, Narodna skupština RS je početkom jula izmijenila više zakona kako bi se IRB-u omogućilo obavljanje unutrašnjeg platnog prometa i primanja depozita.

“U pitanju je jako obiman, složen i dugotrajan proces, koji, osim angažmana IRB-a, prvenstveno podrazumijeva i angažovanje institucija koje se bave nadzorom i regulisanjem poslova platnog prometa”, naveli su iz IRB-a.

Izmjene zakona o IRB-u uslijedile su nakon posljednjeg vala američkih sankcija i gašenja računa preduzećima koje se dovode u vezu sa porodicom Dodik.

Ove izmjene su izazvale veliku polemiku u Narodnoj skupštini gdje su opozicioni poslanici isticali da se one donose kako bi se pomoglo firmama koje se nalaze na američkoj crnoj listi i da će to dovesti pod sankcije i IRB.

S druge strane, ministarka finansija RS Zora Vidović je tvrdila da IRB neće doći pod sankcije.

U međuvremenu je došlo i do promjene na čelu IRB-a. Bivši direktor Dražen Vrhovac iznenada je podnio ostavku koja prema informacijama CAPITAL-a bila iznuđena.

Prije nego što će otići sa čela IRB-a  Vrhovac je ukazivao da će proces uvođenja platnog prometa trajati dugo, te da će IRB biti potpisnik svih pravila OFAC-a, ali i drugih međunarodnih ugovora, te da neće biti ugroženi postojeći korisnici.

„Apsolutno se IRB ne izlaže riziku. IRB kada ispuni sve uslove i dobije potrebne licence i dozvole za obavljanje platnog prometa, neće moći otvarati račune pravnim ni fizičkim licima koja se nalaze na OFAC listi“, kazao je tada Vrhovac.

CAPITAL: A.T.R.

The post Ne nazire se uspostavljanje platnog prometa u IRB RS appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?