JAK NA OBEĆANJIMA I NA RIJEČIMA: Draško Stanivuković, gradonačelnik koji je “rođen tri dana prije lisice”

JAK NA OBEĆANJIMA I NA RIJEČIMA: Draško Stanivuković, gradonačelnik koji je “rođen tri dana prije lisice”

Link na izvornu vijest

Na čemu je gradska administracija predano radila? Na inicijativi da Banjaluka osim administrativnog centra Republike Srpske bude i moderan grad „srpskog sveta”. Populizam, mitologija, relativizacija istorijskih prilika i procesa, despotizam… obilježja su Stanivukovićeve vladavine

Piše: Ljupko MIŠELJIĆ

Statistika kaže – Banjaluka je grad u kome je 2013. godine prema popisu stanovništva živjelo 185.042
ljudi. Pravo glasa na izborima, koji su održani godinu ranije, imalo je 181.530 birača od kojih je glasalo 85.413. Osam godina kasnije, na posljednjim lokalnim izborima pravo glasa imalo je 191.193 birača a glasalo je 103.174. Porast broja glasača očekuje se i ove godine, no izlaznost ostaje nepoznanica, kao i broj glasova sa kojim će se formirati skupštinska većina i izabrati gradonačelnik/gradonačelnica.

(Kontra) protesti u Dragočaju

Administracija u kojoj danas radi 1.050 ljudi, 400 više nego prije četiri godine, ima sve veći problem sa „reformom“ pitanja vodosnabdijevanja i grijanja. Potkozarska naselja poput Dragočaja i Prijakovaca bila su bez vode cijelo ljeto. Građani su dobijali objašnjenje da je promjer cijevi premalen, da nema dovoljno vode. Obilazili su ih gradonačelnik Draško Stanivuković i gradski menadžer Bojan Kresojević, sve su prilike samo za potrebe fotografisanja s građanima.

Stanivuković i Kresojević sa mještanima Dragočaja

Mještani su izašli na protest da bi kritikovali gradsku upravu zbog nerješavanja pitanja vodosnabdijevanja u sred vrelog ljeta. No, pojavila se i druga grupa građana iz tih naselja koja je branila aktuelnu administraciju. Gradska uprava predvođena Partijom demokratskog progresa predložila je zaduženje od 10 miliona KM kojim bi se navodno riješila pitanja vodosnabdijevanja, obećali su u oktobru ove godine, a skupštinska većina odlučila je stopirati taj pokušaj.

Dragočaj i Prijakovci, naselja na petnaestak minuta vožnje od centra grada postala su tako bitne tačke predizborne kampanje. U trećoj deceniji 21. vijeka svi su obećavali vodu, a niko nije ponudio konkretno rješenje. Niko nije uzeo u obzir da će potrajati ispitivanje slučaja, formiranje predmeta, definicija opcija i mogućnosti, provođenje javne nabavke, dodjela i zaključivanje ugovora, provođenje radova.

Na cijelu situaciju direktor banjalučkog vodovoda rekao je na press konferenciji:

Jeste li svjesni da se u Federaciji BiH organizuju molitve za kišu

Borba Vladimira Pudara

Posebnu borbu s gradskim vlastima i Stanivukovićem vodi Vladimir Pudar, radnik Gradske uprave.

On je otpušten nakon što je na Televiziji Republike Srpske kritikovao gradske vlasti. Početkom godine u Jutarnjem programu Pudar je rekao da gradonačelnik Stanivuković nije ispoštovao zaključak Skupštine grada Banjaluka iz 2023. o linearnom povećanju plate svim radnicima za 150 KM.

Pudar: Dobio otkaz jer je rekao istinu o Stanivukovićevim obećanjima

I tako je bez disciplinskog postupka, bez zakonskog postupka, dobio otkaz. Od Odbora za žalbe u martu ove godine dobio je rješenje da se vrati na posao i da mu se isplate zaostale plate. Do danas to nije urađeno.

Pokrenuta je kod suda izvršnost rješenja, krivična prijava, a Pudarovo rješenje stoji u ladicama iz kojih se ne nazire rješenje problema.

Kupusište – Ćirilični park

Da je priča Draška Stanivukovića o integritetu, transparentnosti gradske uprave, bitnosti participacije građana u postupcima i procesima donošenja odluka o ključnim problemima s kojim se građani susreću, ostala mrtvo slovo na papiru, pokazao je slučaj preuređivanja parka Kupusište u Ćirilični park.

Nelegalna gradnja Ćiriličnog parka s 30 instalacija u obliku slova azbuke na postamentima prečnika 3 metra, u sred zelene oaze centra Banja Luke, iznikla je pod sumnjivom kupovinom slova – eksponata.

Ova će slova tek biti tema o kojoj će prvo raspravljati nova skupštinska većina i nova gradska uprava. Čim bude formirana.

Tako će nove gradske vlasti imati zadatak da, u skladu s odlukama nove skupštinske većine, postupe po zahtjevu stanara Centra 1 da se instalacije premjeste na drugu lokaciju, a da se Kupusište vrati u prvobitno stanje.

Dozvola je “najmani problem”

Podsjetimo, radovi na izgradnji Ćiriličnog parka počeli su čak i prije početka ranog javnog uvida u Regulacioni plan kojim se ucrtava ovaj park u plansku dokumentaciju.

Na javnoj raspravi Vuk Višekruna, načelnik urbanizma, rekao je:

Izdaćemo dozvolu za sedam dana. To je najmanji problem.

Tema kojoj će posvetit pažnju nova gradska administracija i nova skupštinska većina bit će i Urbanistički plan. Više od 2.000 građana potpisalo je peticiju za donošenje novog urbanističkog plana, a građansku inicijativu za donošenje Urbanističkog plana pripremaju brojne nevladine organizacije, udruženja, formalne i neformalne grupe građana i savjeti mjesnih zajednica.

Osim građana, ta je tema od koristi i investitorima, koji očekuju najveći stepen nerazumijevanja prema vizijama gradskog i prigradskog prostornog planiranja. Prvenstveno zbog toga što je nedostatku
Urbanističkog plana Banjaluke, koji nije mijenjan zvanično od 1975. godine, aktuelna gradska administracija odlučila da despotski upravlja javnim prostorom, gradskim i privatnim zemljištem. Tako su nestajale kuće i nicale zgrade u regulacionim planovima, o čemu je Interview.ba već pisao.

Moderan grad “srpskog sveta”

Na čemu je prethodna gradska administracija predano radila? Na inicijativi da Banjaluka osim administrativnog centra Republike Srpske bude i moderan grad „srpskog sveta“.

Postavljen je spomenik Kulinu banu, “srpskom vladaru Bosne i Hercegovine”, potom Tvrtku I Kotromaniću, “srpskom vladaru Bosne i Hercegovine”, podignut je park posvećen Veleizdajničkom procesu, a niče i trg sa spomen obilježjem učesnicima rata, borcima Vojske Republike Srpske. Tako relativizaciji istorijskih prilika i procesa nije bilo kraja, kao ni pretvaranju Banjaluke u „srpsku palanku“, punu mitologije srednjevjekovlja, asimilacije današnjeg despotizma kakistokratije u kontekst viševjekovne groznice feudalizma.

I Banja Luka ima “svog” Tvrtka

Ništa manje mačistički, pantradicionalistički i neokonzervativistički nije bio ni tretman slobode organizovanja, udruživanja i okupljanja u privatnoj svojini.

Pride i stani agenti

Podsjetimo, u prostorijama Društveno kulturnog centra „Incel“ 18. marta prošle godine planirana je
projekcija filma „Pride“, diskusija o stanju slobode organizovanja, okupljanja, mišljenja i party. O toj namjeri 13 udruženja građana obavijestilo je predsjednika i premijera entiteta i Stanivukovića.

No, banjalučki gradonačelnik bio je sporiji u reakciji od desničarskih organizacija

Znajući za pogubnu ideologiju i praksu ovih pokreta, posebno promovisanje ovakvog životnog stila među maloljetnicima, smatramo da ovakve aktivnosti u našem gradu i RS treba preduhitriti, spriječiti na vrijeme, kako bismo izbjegli neželjene posljedice po sve nas – pisalo je u saopštenju trinaest nevladinih organizacija desnog spektra.

U martu su u Banja Luci pretučeni LGBTIQ aktivisti i novinari

Na traktat o tzv. “stranoj agenturi” organizacija koje održavaju okupljanje, koji su dostavile također organizacije desnog spektra, reagovali su Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Ovdje niti je ko pitao za bilo koji gradski prostor, trg ili tako nešto, niti imamo bilo kakve veze. Moram reći, ne bismo dopustili tako nešto – rekao je Stanivuković, vidno uznemiren zbog postojanja mogućnosti da se u gradu organizuje događaj koji će fokusirati prava LGBTIQ zajednice na slobodno okupljanje, izražavanje i organizovanje.

Obećanja o besplatnim placevima

Bila je to posljedica već poodmakle političke i ideološke „simbioze“ vladajućh i opozicionih političkih struja u Republikci Sprskoj. „Simbioza“ koja je ostala izvan meta kritike oponenata i vladajuće stranke i njenih glavnih rivala, prvenstveno zbog permamentnog potonuća u političko- ideološki mulj i učmalost homogenizacije na etnički čistom području.

Navedimo kao primjer samo nepostojanje Akcionog plana za podršku romskoj populaciji koji nikad nije donesen. Navodno, jer u gradu nema više od 200 Roma, a prema evidenciji Gradske uprave, od kojih je 19 osnovaca, devet srednjoškolaca i jedna studentkinja.

U fokusu su bile populističke pronatalitetne mjere koje odgovaraju problemima i potrebama mladih bračnih parova i samohranih roditelja. No, i tu postoje problemi. Od prijavljenih 683 mlada bračna para i samohrana roditelja, 2. oktobra prošle godine dodijeljeno je 448 besplatnih placeva. Rang lista je bodovana prema kriterijumima iz javnog poziva, odnosno na osnovu godina života, broja djece, stručne spreme, trajanja braka. Dodatne su bodove dobijali podnosioci zahtjeva sa statusom člana porodice poginulog borca, roditelji djece sa posebnim potrebama ili poteškoćama u razvoju, te lica sa invaliditetom, precizirala je gradska uprava.

Tada je planirano, tačnije Stanivuković je obećao, da će biti dodijeljeno čak 1.000 placeva. No, od toga, barem za sada nema ništa.

Formira se predmet o budžetskom deficitu

Sredinom avgusta Okružno javno tužilaštvo dobilo je revizorski izvještaj za poslovanje Grada Banjaluka. Prema primjedbama revizora, budžetski deficit iskazan je u iznosu koji je najmanje 10.6 miliona veći od prijavljenog, a prijavljeni iznosi 2.138.069 KM.

Spis je dostavljen u proces formiranja predmeta, o čemu će tek biti riječi. Kao i brojnim „dodatnim i nepredviđenim“ radovima u javnim nabavkama i posebnim prohtjevima gradske administracije u nabavkama usluga i radova.

No, ne ometa to Stanivukovića da se ponovo sprema za novi mandat. Uz hiljade obećanja stanovnicima Banja Luke, svoje predizborne kampanje koristi za optužbe vlasti RS, ali dojučerašnjih stanačkih kolega.

Iz PDP-a koji ponovo kandidira Stanivukovića za prvog Banjalučanina baš u jeku kampanje izašli su Ljubiša Ančić i Nataša Mirošljević Šestić. Oni su, opraštajući se sa strankom, optužili Stanivukovića gradonačelnika da je na sve spreman „pa i na paljenja sopstvenog automobila, izazivanja haosa, destabilizaciju RS, ali i nemire u izbornoj noći”.

Dokazi i laži

Stanivuković pak tvrdi da „dobro zna da je cilj da ga uhapse makar na jedan dan kako bi ga predstavi kao kriminalca”. On kaže da ima „savršene dokaze” da su obavljani pozivi s ljudima iz tužilaštva, kojima je nuđen novac „samo da naprave štetu”.

Hvali se da zna svaki korak protivnika i da ih čeka sa spremnim argumentima, jer je „rođen tri dana prije lisice”. Također tvrdi i da zna i ko je zvao Ustavni sud RS kako bi bila donesena odluka o parkinzima. Podsjetimo, prije nekoliko dana Sud je proglasio neustavnom odluku gradskih vlasti, kojom je udvostručena cijena parkinga u Banjaluci.

Za gradonačelnika u utrci sa Stanivukovićem još i Trivić, Šobot, Dragičević

Iz SNSD-a pak tvrde da svojim idejama o hapšenju Stanivuković pokušava da sebe prikaže kao žrtvu

Ovo je već viđeno i loše odglumljeno. Stanivuković pokušava da skrene pažnju sa svoje neodgovorne politike i katastrofalnog upravljanja gradom. Ostao si sam jer tvoji, a ne moji saradnici, govore da planiraš da ugroziš stabilnost i mir u izbornoj noći kada shvatiš da si izgubio – ustvrdio je Dragan Lukač, bivši ministar unutrašnjih poslova RS, sada kandidat SNSD-a za odbornika u Banjaluci.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović objavila je video u kojem je, kako kaže, navela sabrane laži Stanivukovića.

Pa je kazala kako se kitio tuđim perjem i kako je projekte Vlade RS uglavnom prikazivao kao svoje. I nabrojala je – lagao je da je finansirao kuću Milanovića, slagao je da finansira spomenik palim borcima, slagao je da će biti novi vrtići, novi mostovi,slagao je da će biti puteva, slagao je da će sagraditi novu gradsku bolnicu…

U nedjelju se Stanivuković za novi mandat bori protiv dva protukandidata i jedne protukandidatkinje, nekadašnje stanačke kolegice Jelene Trivić.

U trci za mjesto gradonačelnika je Nikola Šobot iz SNSD-a, te i Davor Dragičević, otac brutalno ubijenog Davida Dragičevića, čije ubistvo nije ni danas, 6 godina poslije, rasvijetljeno.

The post JAK NA OBEĆANJIMA I NA RIJEČIMA: Draško Stanivuković, gradonačelnik koji je “rođen tri dana prije lisice” appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?