Izrael ima novu metu! Deseci mrtvih i ranjenih u napadima na Bejrut

Izrael ima novu metu! Deseci mrtvih i ranjenih u napadima na Bejrut

Link na izvornu vijest

Južno predgrađe Bejruta Dahiye, uporište oružane skupine Hezbollah koju podupire Iran pogođeno je oko ponoći s više od desetak izraelskih zračnih napada, rekli su libanonski sigurnosni izvori i stanovnici, piše Reuters. Libanonsko ministarstvo zdravstva rano u petak priopćilo je da je 37 ljudi ubijeno, a 151 ranjeno u izraelskim napadima na Libanon u posljednja 24 sata.

Napadi su počeli nakon što je Izrael naredio ljudima da napuste svoje domove u dijelovima okruga, rekli su stanovnici i sigurnosni izvori Reutersu.

Zračni napadi su bili usmjereni na dužnosnika Hezbollaha Hashema Safieddinea, navodnog nasljednika ubijenog vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha, u podzemnom bunkeru, rekao je novinar Axiosa Barak Ravid na X-u, pozivajući se na tri izraelska dužnosnika. Safieddineova sudbina nije jasna, rekao je.

Hezbollah je u četvrtak izveo nove udare, gađajući salvom raketa ono što je nazvao izraelskom “bazom Sakhnin” za vojnu industriju u zaljevu Haifa na mediteranskoj obali sjevernog Izraela. Najmanje osam izraelskih vojnika ubijeno je u sukobima s Hezbollahom u južnom Libanonu.

Izrael, koji se gotovo godinu dana bori protiv Hamasa na palestinskom teritoriju Gaze, poslao je u utorak trupe u južni Libanon nakon dva tjedna intenzivnih zračnih napada u sve gorem sukobu u kojem je i Iran, a prijeti opasnost od uključivanja Sjedinjenih Država.

Grupa sedam zemalja, koja uključuje SAD, Veliku Britaniju i saveznike, u četvrtak je osudila iranski raketni napad i ponovno potvrdila svoju predanost sigurnosti Izraela.

Skupina je također pozvala na suzdržanost, prekid vatre u Gazi i zaustavljanje neprijateljstava u Libanonu.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?