Preporuke Zavoda za javno zdravstvo FBiH za stanovnike poplavljenih područja

Preporuke Zavoda za javno zdravstvo FBiH za stanovnike poplavljenih područja

Link na izvornu vijest

Preporuke za vode:

– Zbog opasnosti od zaraznih bolesti isključivo koristite vodu za piće iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava ili originalnu flaširanu vodu.

– Zbog mogućnosti onečišćenja, NE konzumirajte vodu iz vlastitih lokalnih vodoopskrbnih objekata (bunara) sve dok se poplavna voda ne povuče i ne provedu mjere dezinfekcije istih.

– Lokalna samouprava i komunalna poduzeća su nadležna za uspostavljanje alternativne vodoopskrbe (autocisterna ili flaširana voda), a provođenje nadzora nad istom je u nadležnosti sanitarne inspekcije i zavoda za javno zdravstvo.

– Zbog mogućeg prodiranja onečišćenih voda u oštećene vodovodne instalacije, izvorišta i bunarske vode, prije upotrebe za pripremu hrane ili pića, vodu je potrebno obavezno prokuhati.

– Prokuhana voda se koristi za piće, pranje ruku i održavanje osobne higijene, pripremanje hrane, pranje voća i povrća.

 

Preporuke za hranu:  

Hranu koja je došla u direktan kontakt s poplavnom vodom, kao i svu kvarljivu hranu koja je stajala duže od 4 sata izvan hladnjaka baciti! Voće i povrće s naplavnih područja ne jesti!

Sav pribor za jelo i kuhanje, radne površine potrebno je temeljito oprati deterdžentom i toplom vodom.

 

Preporuke za osobnu higijenu:

Perite ruke uz upotrebu sapuna, posebno nakon čišćenja naplavnog otpada i nakon rukovanja artiklima koji su došli u kontakt s naplavnom ili kanalizacijskom vodom, prije i poslije jela i prije poslije upotrebe toaleta.

Pobrinite se da djeca redovno i pravilno peru ruke.

Ako voda nije prokuhana ili dezinficirana, ne smije se upotrebljavati ni za pranje suđa, zuba, lica, ruku, pranje i pripremu namirnica i pravljenje leda.

 

Preporuke za objekte koji su bili pod vodom:

Očistite i dezinficirajte svaki predmet koji je bio u dodiru s poplavom. Zagađene predmete i materijale, koji se ne mogu očistiti i dezinficirati, potrebno je baciti.

Držite se što dalje od oborenih električnih vodova, a njihovu lokaciju prijavite elektrodistribuciji.

Prijavite eventualna oštećenja plinovoda i plinskih uređaja i ne koristiti ih dok se ne poprave..  

Tražite od komunalnih poduzeća usluge čišćenja oštećenih septičkih jama i ispiranje kanalizacijskog sistema.

Zbog mogućnosti miješanja s kanalizacijskom vodom obavezno je čišćenje (vrućom vodom i deterdžentom, uz obvezno korištenje gumenih rukavica) i dezinficiranje zidova i podova prostorija u koje je dospjela voda za vrijeme poplave.

 

Preporuke za sanitaciju uginulih životinja:

Na kontaminiranim terenima kao što su stočne pijace, farme, štale privatnih domaćinstava, uključujući i transportna sredstava za prikupljanje uginulih životinja, posebno je važno provođenje sanitarno-higijenskih, sanitarno-tehničkih i drugih mjera. Sama sanacija podrazumijeva tretman dezinfekcijskim sredstvima lokacija s kojih su uklonjeni leševi uginulih životinja i prostora na kojima je došlo do izlijevanja kanalizacije. Uklanjanje uginulih životinja provodi se u dogovoru s ovlaštenim veterinarskim inspekcijskim službama.

 

Preporuke u slučaju pojave simptoma zaraznih oboljenja:

Simptomi zaraznih oboljenja su: povišena tjelesna temperature, slabost i malaksalost, bolovi u trbuhu, nadutost, proljev, osip, povraćanje, taman urin te žutilo bjeloočnica u slučaju žutice.

U slučaju pojave simptoma obvezno se javiti liječniku.

Otvorene rane se moraju očistiti i zaštititi flasterom ili zavojem, kako bi se spriječila infekcija.  

– Poštujte preporuke lokalnih vlasti – ističe se u priopćenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?