MINISTARSTVO PRIVREDE HNK: Objavljena dokumentacija o kamenolomu u Donjoj Jablanici

MINISTARSTVO PRIVREDE HNK: Objavljena dokumentacija o kamenolomu u Donjoj Jablanici

Link na izvornu vijest

Kamenolom u Donjoj Jablanici bio pečaćen, a odgovorni kažnjavani

Ministarstvo privrede HNK je na zahtjev premijerke Marije Buhač iz arhiva povuklo cjelokupnu dokumentaciju vezanu za poduzeće Sani d.o.o. Jablanica.

Dokumentacija pokazuje da je ”Društvo za eksploatiranje i obradu kamena, trgovinu i usluge Sani d.o.o. Jablanica”, registrirano pod djelatnošću 23.70 (rezanje, oblikovanje i obrada kamena). Društvo je od Vlade HNK-a u više navrata tražilo koncesiju za eksploatiranje kamena na području Donje Jablanice. I nikad je nisu dobili.

Inspekcija na terenu

Naprotiv, kantonalni su inspektori, izlazeći na teren nakon primljenih prijava u više navrata od 2009. godine obavili badzore nad otvorenim kamenolomom. Izdali su potom niz naloga za provođenje naloženih mjera.

Istaknuto je da je 2009. godine spornom kamenolomu zabranjeno izvođenje radova. Iste godine je kamenolom zapečaćen.

Donja Jablanica više gotovo i ne postoji

Dvije godine kasnije kantonalni su inspektori izdali i prekršajni nalog za Sani d.o.o. Jablanica u iznosu od 5.000 KM kao i prekršajni nalog za odgovornu osobu u iznosu od 500 KM.

Posljednji inspekcijski nadzor, kako je navedeno obavljen je u avgustu 2021. godine.

U zapisniku je navedeno:

Nema prisutnog ljudstva ni strojeva, nema vidljivih znakova izvođenja radova. Primjetno nisko i srednje rastinje, ležište obraslo u većem dijelu vegetacijom, što upućuje da nije bilo promjena od zadnjeg nadzora odnosno nisu se izvodili bilo kakvi radovi.

Također je istaknuto da je Društvo Sani d.o.o. Jablanica od Vlade HNK-a putem Ministarstva privrede dobilo poticaj od 14.000 KM za tehnološki razvoj i digitalizaciju. No, naglašeno je da je poticaj dodijeljen za stvarnu registriranu djelatnost Društva koja ne obuhvaća eksploatiranje kamena.

Na redu su istražna tijela

U arhivu Ministarstva, nakon 2021. godine nema zabilježena nijedna prijava za provođenje inspekcijskoga nadzora nad kamenolom.

Ističemo kako ovim izvješćem Vlada ne tvrdi da na terenu nije bilo nezakonitih aktivnosti, što prepuštamo istražnim tijelima koja će utvrditi činjenično stanje. Cjelokupna će dokumentacija istražnim tijelima biti dostupna kada ju zatraže – saopćeno je iz Vlade HNK.

Jutros je Tužilaštvo HNK formiralo predmet vezan za kamenolom u Donjoj Jablanici. Prije nekoliko dana federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je da šteta koja je pričinjena u Donjoj Jablanici ne bi bila tako velika niti bi bilo toliko žrtava da se nije obrušio kamenolom, koji se nalazio na padini iznad sela.

The post MINISTARSTVO PRIVREDE HNK: Objavljena dokumentacija o kamenolomu u Donjoj Jablanici appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?