Hassan Haidar Diab o Hercegovini uz analizu Bliskog istoka

Hassan Haidar Diab o Hercegovini uz analizu Bliskog istoka

Link na izvornu vijest

Hassan Haidar Diab o Hercegovini uz analizu Bliskog istoka

Poznati novinar, ratni reporter i stručnjak za Bliski istok, Hassan Haidar Diab, gostovao je u najnovijem izdanju podcasta Udruge Mladi za domovinu. S obzirom na trenutna globalna previranja i eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, Hassan je ponudio izuzetno duboku i alarmantnu analizu odnosa između Irana i Izraela, u kontekstu šire regionalne i međunarodne dinamike. Kroz precizne i otvorene uvide, osvrnuo se na ključne teme, uključujući sukobe, izraelsku politiku i ulogu svjetskih sila te iznio predviđanja o potencijalnim budućim scenarijima u regiji, naglašavajući ozbiljnost i moguće posljedice eskalacije konflikta.

„Svjedočimo pomalo smaku svijeta i to je evidentno. Kada vidiš one rakete koje su neku večer padale, ti ne misliš da padaju rakete – misliš da padaju zvijezde,“ istaknuo je Diab govoreći o intenzitetu i učestalosti napada na Izrael. Naglasio je kako nitko nije očekivao napade u takvim razmjerima, dodajući da su sustavi protuzračne obrane, koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, spriječili još veće razaranja.

Diab je upozorio da bi svaki budući napad Izraela na Iran mogao dovesti do značajnih posljedica. „Izrael će napasti Iran, a njihovog odgovora će svakako biti, ovisno o tome što će Izrael napasti – nuklearna postrojenja, naftna polja ili nešto drugo“ rekao je. Istaknuo je da će iranski odgovor biti usmjeren na vojne pozicije, a ne civilne ciljeve, s promišljenom strategijom koja će maksimizirati učinak.

Već pri početku rata u pojasu Gaze, Diab je upozorio na moguće širenje sukoba: „Ako se rat u Gazi ne zaustavi, doći će do regionalnog rata. I evo, tu smo. Hoće li se to pretvoriti u svjetski rat, ne želim špekulirati, ali situacija je ozbiljna.

Jedna od ključnih tema bila je aktualna izraelska politika, za koju Diab smatra da je pod najradikalnijom vladom od osnutka države Izrael. Govoreći o pojedinim izraelskim ministrima, Diab je rekao: „Imaš ministra Ben-Gvira, kojeg Amerikanci danas dižu u nebesa, a prije je bio na listi terorista u SAD-u i EU-u.“
S obzirom na složenost sukoba, Diab je komentirao i ulogu međunarodne zajednice, posebno SAD-a, u stabilizaciji regije, kao i utjecaj aktualnih događaja na globalne odnose. Također je iznio mišljenje da nuklearni rat nije opcija, uvjeren da ruski predsjednik Vladimir Putin neće posegnuti za atomskom bombom.

Ulica Mladena Pozajića 7, 10360 Sesvete
Tel: +385 98 138 9995
E-mail:[email protected]
MB: 05242037 I OIB: 89984707202
www.mladizadomovinu.hr

Govoreći o dugogodišnjem izraelsko-palestinskom sukobu, Diab je kritizirao vođe obje strane, ali i arapske zemlje zbog njihove šutnje i nedostatka solidarnosti prema Palestini.

„Arapske zemlje šute od pamtivijeka. Oni gledaju samo svoje interese“ zaključio je, naglasivši kako mnogi koriste palestinsko pitanje za svoje političke ciljeve.
Diab nas ostavlja s pitanjem o budućnosti: „Iranci su strpljivi i mudri. Ovaj napad bio je samo poruka Netanjahuu da on nije jedini koji može mijenjati Bliski istok." Situacija na Bliskom istoku eskalira, a predviđanja Hassan Haidara Diaba otkrivaju zabrinjavajuću realnost s kojom ćemo se tek suočiti. Hassan Haidar Diab ne skriva svoje oduševljenje Bosnom i Hercegovinom te je s posebnim entuzijazmom najavio prikazivanje filma o njegovom životu Hassanovi ratovi na Mediteran

Film Festivalu u Širokom Brijegu, 11. rujna. „Hercegovina je raj na zemlji. Ja Zagreb obožavam, ali volim i taj dio,“ rekao je Diab. Dodao je kako su predrasude opasne i da je važno osobno iskusiti gostoljubivost tamošnjih ljudi. „Mogu sada stopirati i doći do Širokog Brijega bez novčića, a siguran sam da bih bio ugošćen i da ne bih bio ni gladan ni žedan. To su Hercegovci.“

Cijeli razgovor s Hassanom Haidarom Diabom dostupan je na službenom Youtube kanalu Udruge Mladi za domovinu.

Objava Hassan Haidar Diab o Hercegovini uz analizu Bliskog istoka pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?