UPOZORENJE OPĆINE STARI GRAD: Prijeti li Sarajevu klizište zbog “Trebević Hillsa”?

UPOZORENJE OPĆINE STARI GRAD: Prijeti li Sarajevu klizište zbog “Trebević Hillsa”?

Link na izvornu vijest

Agresivna gradnja na padinama Trebevića je opasnost, upozorili iz Starog Grada. Iz RS načelnik kaže da ga ne zanima što se krči šuma. Problem još teži jer je Bistrički potok na entitetskoj liniji

Piše: Interview.ba

Općina Stari Grad Sarajevo u dramatičnom upozorenju skrenula je pažnju na opasnosti od klizišta koje bi mogle prouzročiti bujične poplave.

Uzrok bi, naveli su, mogla biti agresivna gradnja na padinama Trebevića, Sarajlijama i gostima poznatog kao nekadašnja zelena oaza.

Rizik na Bistričkom potoku

Nakon što su bujične poplave od prošlog četvrtka prouzrokovale urušavanje kamenoloma u Donjoj Jablanici, pri čemu su kamene gromade porušile desetke kuća i ubile najmanje 20 ljudi, lokalne vlasti Starog Grada ističu kako su njihove službe otkrile sličan rizik na lokalitetu Bistrički Potok koji gravitira k samom središtu grada.

O uočenim nasipima zemlje, kao i premještanju stabala iskrčenog drveća zbog gradnje stambeno-poslovnog kompleksa “Trebević Hills” na Zlatištu obavješten je i premijer sarajevskog Kantona Nihad Uk.

Rizik od klizišta

Vlasti Starog Grada pozvale su nadležne institucije na zajedničko djelovanje kako bi se riješili ovi problemi.

Na lokalitetu na kojem se gradi kompleks “Trebević Hills” iskrčena je velika površina drveća, a koji graniči s naseljenim područjem, što može povećati rizik od klizišta ukoliko nisu ispunjeni svi zahtjevi odgovarajuće struke. Također, nasipi zemlje unutar Bistričkog potoka, usljed obilnih padavina, mogu uzrokovati izlivanje vode – navodi se iz općine Stari Grad.

“Trebević Hills”: Grandiozna građevina iznad Sarajev

Dodaju da su obaivjestili nadležne, ukazujući na potencijalne probleme i složenost situacije po pitanju nadležnosti, s obzirom na to da se gradnja odvija u Republici Srpskoj, dok su potencijalno ugroženi objekti u blizini Bistričkog potoka smješteni na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Općinske, Kantonalne i Federalne inspekcije bili su ovih dana na licu mjesta.

Općina Stari Grad objavila slike devastacije šume i okoline

Nakon sagledavanja cjelokupne situacije, poduzet će se dalji koraci u skladu s utvrđenim nadležnostima. Važno je napomenuti da Općina čisti dio Bistričkog potoka u Starom Gradu, ali to nije dovoljno da se spriječe katastrofe ukoliko se ne djeluje u Istočnom Starom Gradu – navedeno je u saopćenju.

Bujica Bistrice niz Bistrik

Sarajevski arhitekta Mufid Garibija podsjetio je za Klix da se u junu 1986. godine desila nimalo beznačajna potočna bujica Bistrice sa većom materijalnom štetom. Tada su neke kuće djelomično oštećene uz automobile i kamione koji su se nalazili uz saobraćajnicu.

Careva džamija je bila puna mulja, harem potopljen, a voda je ušla u džamiju – naveo je Garibija.

Stariji se sjećaju da je bujica nosila automobile

Na mjestu Bistrice je postavljena rešetka, ali zbog nemara je došlo do toga da granje i drveće začepe tu rešetku. Na svu sreću tada niko nije povrijeđen niti stradao. Od tada se počelo voditi računa da se ne to dogodi u budućnosti.

Prema riječima Garibije, u Starom Gradu se danas to redovno održava, čisti i nema problema.

Također, dvije godine poslije, u maju 1987, zabilježen je odron na Vratniku, odnosno Zmajevcu, iznad Višegradske kapije. Jedna je žena poginula, a kompletno romsko naselje, koje se zvalo Karanfil ulica, je nestalo.

Garibija je rekao da je odron išao do Mošćanice, a i danas su na tom mjestu vidljive posljedice.

Tu više niko ne živi, naravno, osim nekoliko kuća starosjedioca. Obnova je trajala nekoliko mjeseci – zaključio je Garibija.

Garibija: Ne treba strahovati

Bez obzira na upozorenja lokalnih vlasti u Starom Gradu, Garibija smatra da, kada je riječ o gradnji na Trebeviću, ne treba strahovati.

Kaže kako se prije svake gradnje rade geotehnička istraživanja, a tačno je da je potrebna kontrolisana gradnja.

Naša strana (op.a. u FBiH) je zaštićena jer imamo strožija pravila, dok RS ima drugačija koja više dopušta – rekao je Garibija.

Napominje kako je lijeva strana Miljacke, koja se naslanja na Trebević, erozivna te da se treba svakako pregledati, posebno kada je riječ o stambenim naseljima.

To se najviše odnosi na kanjon Miljacke – dodao je on.

Zaključuje kako je ključ problema u kontroli posebno jer Trebević predstavlja, kako se često navodi “pluća Sarajeva”.

Gašanović: Sve po zakonu

“Trebević Hills” od početka gradnje ne prestaje intrigirati, jer je malo poznato ko stoji iza ovog grandioznog projekta iznad Sarajeva.

Na stranici na kojoj se nudi prodaja stanova i poslovnih prostora “Trebević Hillsa” navodi se da je objekt u vlasništvu kompanije “tvrtke pod naslovom “Park Ruža d.o.o”, koja je registrirana prije četiri godine u Tuzli. Na čelu kompanije je javnosti nepoznati Kenan Gutić.

U službenom registru poslovnih subjekata u BiH stoji kako je vlasnik te tvrtke opet neka treća tvrtka pod nazivom MID Investments LLC iz Dovera u SAD o kojoj pak na internetu nema nikakvih podataka.

Nakon ranijih upozorenja kako se na padinama Trebevića ne bi smjelo graditi ni uništavati šumu donedavni (a po svemu sudeći i budući) načelnik općine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović rekao je da ga to ne zanima, kao ni činjenica ko zapravo gradi i s čijim novcima.

Tvrdio je da je sve legalno i po zakonu.

Ne možemo mi znati ko s kim što radi i ko iza koga stoji. To je, uostalom, privatna zemlja, nije opštinska. Ima sve u sudu. Ali ja ne znam ko je što i od koga kupio. Ja znam da sam se pet godina sudio sa ženom Bošnjakinjom oko tog zemljišta i to je sve završeno. Druge stvari ja ne znam niti ja to utvrđujem – rekao je ranije Gašanović.

On nije skrivao svoje planove da brdima iznad Sarajeva nastavi s gradnjom velikih stambenih kompleksa.

The post UPOZORENJE OPĆINE STARI GRAD: Prijeti li Sarajevu klizište zbog “Trebević Hillsa”? appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?