Maslinari: Preporuke u maslinicima za listopad!

Maslinari: Preporuke u maslinicima za listopad!

Link na izvornu vijest

Preporuke u maslinicima za listopad Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar :

U ovom mjesecu imamo završnicu maslinarske godine, zatim odluku o periodu berbe maslina i samu preradu. Odluka o periodu branja za svaki nasad je različita i ovisi o mnogo čimbenika, no globalno taj posao u našim krajevima treba da krene početkom druge polovine listopada. Osnovni parametri koji utiču na datum berbe su sorta, položaj maslinika i indeks njegove zrelosti.

 Period berbe bi trebalo uskladiti s trenutkom otvaranja uljara, te mogućnosti prijema maslina.

Sorta koja je najviše zastupljena u nasadu jer često imamo one sa više sorti, čimbenik je odluke o periodu berbe na način da obojanost plodova (pigmentacija) je u prelazu tamnjenja maslina iznad 35 posto  ovo se odnosi i na monosortne maslinike.

Ukoliko se prolongira trenutak branja, na osnovu ovog pristupa možemo očekivati veći udio maslinovoga ulja u plodu jer kako vrijeme prolazi sinteza ulja u plodu je progresivnija.

 Pristupiti berbi dosta proizilazi i iz iskustva maslinara na osnovu željenog tipa maslinovog ulja. Tako oni proizvođači koji beru ranije mogu očekivati manji randman ulja, no izraženiju kakvoću, svakim daljnjim prolongiranjem odluke o berbi kakvoća se mijenja i udio ulja se povećava.

 Berba se može obaviti ručno ili mehanizacijom različitih oblika tresača. Kako god bilo, nakon pada ploda na površinu postavljene mreže na tlo, preporučljivo bi bilo da se pripazi na njegovo gnječenje stopalima kako bi cjelovit došao do prerade.

 Treba također pripaziti tijekom skupljanja maslina, da udio otpalog lista sa plodom je što manji, mada će se on u fazi prerade odstraniti.

Plodovi ubrani za preradu trebaju se dostavi u roku od 24 sata u gajbama, po mogućnosti da su plitke kako  kako ne bi došlo do pretiska mase na masline i ubrzanja oksidacijski procesa.U načelu trebalo izbjegavati dostavu u vrećama bilo kojeg tipa.

 Jako bitno najaviti se uljaru za period dostave kako bi vrijeme između berbe i prerade bilo što kraće.

U fazi berbe je moguće provoditi sanitarnu rezidbu, to jest, odstranjivanje oštećenih i bolesnih grana.

Prije branja trebalo bi otkloniti raslinje i drugo sa površine tla, kako bi sakupljačka mreža bila što rasprostranjenija po tlu. U ovom periodu se ne obavlja zaštita maslina.

 Glavni razlozi koji utječu na kakvoću maslinova ulja su stupanj zrelosti, sustav prerade, sorta, berba, transport i skladištenje. Kada je riječ o skladištenju maslinovog ulja, jako je bitna čistoća prostorije u kojoj se nalaze rezervoari za ulje kao i čistoća i zatvorenost rezervoara kako ne bi došlo do oksidacijskih procesa i samog kvarenja sirovine.

Izvor :FAZ

Naslovna fotografija: Radio Ljubuški /studeni 2023.

Pri preuzimanju članka ; teksta, fotografije, audio ili videozapisa s web stranice Radija Ljubuški potrebno je navesti izvor i dodati poveznicu na tekst, uz napomenu kako je zabranjeno i brisanje našeg loga sa fotografija.

Objava Maslinari: Preporuke u maslinicima za listopad! pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?