Vlada Njemačke prognozira ekonomski pad u 2024. godini

Vlada Njemačke prognozira ekonomski pad u 2024. godini

Link na izvornu vijest

FRANKFURT – Vlada Njemačke saopštila je da prognozira ekonomski pad i tokom 2024. godine, prije nego što oporavak počne sljedeće godine.

Nastavak slabe domaće potražnje za robom i uslugama, visoke kamate i skupa energija nakon početka rata u Ukrajini teško su opteretili njemačku ekonomiju.

Ministarstvo ekonomije saopštilo je da očekuje privredni pad za 0,2 procenta u 2024. godini, što je velika promjena prognoze u odnosu na ranije očekivani rast od 0,3 odsto.

Njemačka ekonomija bila je usporena u prvoj polovini godine, a niz razočaravajućih nedavnih parametara ukazuje na to da će “ekonomska slabost biti nastavljena i u drugoj polovini godine”, navodi se u saopštenju.

Njemačka je prošle godine pala u recesiju, kada je privreda oslabila za 0,3 odsto, što je djelovalo kao kočnica za čitavu evrozonu, prenio je AFP.

U isto vrijeme zemlja se suočava sa strukturnim izazovima, uključujući starenje stanovništva, povećanu konkurenciju iz Kine, opterećujuću birokratiju i složenu zelenu tranziciju.

“Strukturni problemi Njemačke sada uzimaju svoj danak”, rekao je ministar ekonomije Robert Habek.

Nevolje Njemačke dodatno su pojačane nizom loših vijesti u posljednje vrijeme iz domaće automobilske industrije, pošto se proizvođači bore sa rastućim troškovima proizvodnje i žestokom konkurencijom iz Kine, posebno kada je riječ o električnim automobilima. Srna

The post Vlada Njemačke prognozira ekonomski pad u 2024. godini appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?