HDZ osvojio 301 vijećnički mandat, HDZ 1990. njih 57, HNP 17, HSP-ovi 16, HRS 14, HSS 10…

HDZ osvojio 301 vijećnički mandat, HDZ 1990. njih 57, HNP 17, HSP-ovi 16, HRS 14, HSS 10…

Link na izvornu vijest

Podaci o odnosima snaga među političkim opcijama kod Hrvata na lokalnoj razini govore o još većoj razlici za vladajuću stranku nego što je to slučaj kada se održavaju izbori za druge razine vlasti. Ovim podacima treba dodati i očekivane mandate koje će Hrvati uglavnom dobiti u općinama u RS-u zahvaljujući glasovima koji pristižu poštom

Nakon lokalnih izbora održanih u nedjelju, rezultati osvojenih načelničkih, gradonačelničkih i vijećničkih mandata jasno su odrazili raspored snaga unutar države te potvrdili veliku razliku u utjecaju koji među Hrvatima ima HDZ BiH. Prema do sada objavljenim rezultatima za općinska i gradska vijeća, HDZ BiH ima 300 vijećnika od Distrikta Brčko, preko Žepča i Usore, Viteza i Travnika, Livna i Gruda, Mostara do Neuma i Ravnog na krajnjem jugu. Drugi je po osvojenim mandatima HDZ 1990. koji je dobio 57 vijećnika, Hrvatski nacionalni pomak je treći s osvojenih 17 mandata, i to isključivo na području Hercegbosanske županije. Više HSP-ovih inačica ima 16, slijedi Hrvatska republikanska stranka s 14 vijećnika, HSS Stjepan Radić je šesti među Hrvatima s deset vijećnika, a Hrvatski demokratski savez ima osam vijećnika. Slijede druge manje stranke, neovisni kandidati…

Kontrola u vijećima
HDZ BiH od jučer gaji nade u pozitivan rezultat u Žepču i Odžaku. U Domaljevcu-Šamcu načelnik Stjepan Piljić nastavlja s radom, a u Općinskom vijeću koje ima 11 mjesta, HDZ-u BiH pripada šest mandata. Slijedi Hrvatska republikanska stranka s jednim, koliko ima i HDZ 1990., te HSP HB i BiH, kao i Đuro Perišić s listom “Neovisni”. U Orašju je Marijan Oršolić novoizabrani načelnik, a HDZ BiH će u Gradskom vijeću od 25 članova imati čak 19 vijećnika. SDA će imati jednog vijećnika, kao i HDZ 1990., Posavska stranka i HSP BiH. U Distriktu Brčko Anto Domić bi trebao postati gradonačelnik, dok u Gradskoj skupštini vodi SNSD sa šest mandata, SDA ima pet, Socijalistička partija tri, a HDZ BiH četiri. Zvonimir Anđelić potvrdio je svoj mandat u Usori, gdje će HDZ imati komotnu većinu sa sedam od 13 vijećnika. HDZ 1990. ima četiri, a HRS i HSP po jedan. U Žepču, unatoč gubitku gradonačelničkog mjesta, hrvatske stranke će imati većinu u Gradskom vijeću. HDZ BiH će imati devet vijećnika, SDA sedam, a Hrvatski demokratski savez pet, uz tri SDP-ova i jednog iz Naroda i pravde. U Novom Travniku, uz Stjepana Duju kao načelnika, najviše mandata imat će koalicija HDZ BiH i HSS Stjepana Radića, dok slijedi SDA. SDP BiH zauzima treće mjesto, dok su Stranka za BiH i HSP BiH četvrta i peta stranka. U Busovači je SDA najsnažnija stranka, a HDZ BiH dolazi na drugo mjesto, slijede HDZ 1990. i SDP BiH. U Vitezu gradonačelnik Boris Marijanović iz HDZ-a BiH vodi koaliciju s HSS-om Stjepana Radića i HKDU BiH, čime je stvorena gotovo natpolovična većina. Slijede SDA, SDP i Naša stranka, dok su HDZ 1990. i Hrvatska viteška stranka prošli izborni prag. U Uskoplju SDA vodi s 41,5%, dok HDZ BiH ima 25,86%. Na trećem i četvrtom mjestu su Narod i pravda te Hrvatska republikanska stranka. U Bugojnu, iako je SDA osvojio najviše mandata, izgubio je načelničku poziciju, dok SDP BiH zauzima drugo mjesto, a HDZ BiH treće. U Varešu Zdravko Marošević iz HDS-a je pobjednik, dok je njegova stranka druga, a HDZ BiH tek šesti u Općinskom vijeću. U Kupresu, iznenađujuće, najjača stranka u Vijeću postaje Hrvatski nacionalni pomak, dok HDZ 1990. zauzima treće mjesto. Tomislavgrad ne donosi iznenađenja jer je Ivan Buntić iz HNP-a pobijedio na izborima. HDZ BiH, unatoč unutarnjem raskolu, brzo se oporavio i postao druga stranka u Vijeću. U Livnu HDZ BiH ima gotovo 40% glasova u Općinskom vijeću, što pruža solidnu osnovu za upravljanje njihovu kandidatu Darku Čondriću. Slijedi HDZ 1990. koji drži trećinu, Županijska neovisna lista s 8,12% te SDA sa 7,12%. “Duvanjski” HNP je u Livnu dobio 4,86%, a SDP BiH 4,77%. U Čapljini HDZ BiH ima natpolovičnu većinu s 13 ruku, dok Čapljinska neovisna lista dolazi s četiri vijećnika, a SDA ima tri, uz Pokret HUM 2, kao i HDZ 1990., dok SDP BiH drži jednog vijećnika. U Čitluku HDZ BiH ima ogromnu prevlast, uz načelnika Marina Radišića, s čak 19 vijećnika, dok HSP i HDZ 1990. imaju po dva, a HKDU HRAST jednog vijećnika.

“Neovisni” HDZ-ovi
Prozor-Rama je još jedno mjesto gdje je novi-stari načelnik Jozo Ivančević, dok Ramska neovisna lista ima 8 vijećnika, a HDZ BiH 5, uz 3 iz HDZ-a 1990., 3 iz SDA, 1 iz SDP-NiP i jednog iz DF-a. U Stocu, sastav Općinskog vijeća donosi zanimljive kombinacije; Stjepan Bošković iz HDZ-a BiH će surađivati sa SDA, koji ima 4 mandata, dok HDZ BiH ima 3, uz HKDU s jednim, a slijede kandidati nekoliko neovisnih Babić, Aleksić, Šimunović, Maslać te po jedan iz HSP-a BiH i HSS-a. U Neumu, uz načelnika Dragana Jurkovića, HDZ BiH će imati deset mandata, dok HDZ 1990. ima tri, a republikanci i HKDU BiH po jednog vijećnika. U Ravnom će Andriji Šimunoviću društvo praviti 13 vijećnika iz HDZ-a i dva iz SNSD-a. U Širokome Brijegu Ivo Pavković je pobijedio za načelnika, a HDZ BiH će imati 18 vijećnika u Gradskom vijeću, dok će još biti tri vijećnika HDZ-a 1990., dva vijećnika HSP-a dr. Ante Starčević te jedan iz HSP-a HB i BiH. U Grudama, gdje je Ljubo Grizelj osvojio još jedan načelnički mandat, HDZ BiH će imati 18 vijećnika, a slijedi HRS sa 6, dok SDP BiH ima samo jednog vijećnika. U Posušju HDZ-ov Ante Begić neće imati problema s Općinskim vijećem jer njegova stranka drži 16 vijećnika. Ovi rezultati potvrđuju kompleksnu političku sliku u BiH, s jasnim dominacijama, ali i neočekivanim prevratima na lokalnim izborima.

www.abcportal.info

The post HDZ osvojio 301 vijećnički mandat, HDZ 1990. njih 57, HNP 17, HSP-ovi 16, HRS 14, HSS 10… first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?