SPREMA SE KRŠENJE STATUTA: Benjamina Karić želi Samira Avdića za v.d. gradonačelnika

SPREMA SE KRŠENJE STATUTA: Benjamina Karić želi Samira Avdića za v.d. gradonačelnika

Link na izvornu vijest

Statut je izričit: Predsjedavajući Gradskog vijeća i gradonačelnik ne mogu biti birani iz reda istog naroda

Piše: S. KURT

Hoće li Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva prekršiti Statut Grada Sarajeva ako joj se ostvari želja da na poziciju v.d gradonačelnika postavi Samira Avdića iz Naroda i pravde?

Nakon što je osvojila mandat za mjesto načelnice u općini Novo Sarajevo, kako saznaje Interview.ba Karić želi sama odrediti svog nasljednika. Makar kao vršitelja dužnosti.

To bi bilo kršenje Statuta Grada u kojem se jasno navodi (stav 9. člana 33.) da predsjedavajući Gradskog vijeća i gradonačelnik ne mogu biti birani iz reda istog naroda, odnosno istovremeno iz reda ostalih – kaže nam izvor blizak uredu gradonačelnice.

Odlučuje Gradsko vijeće

Podsjećamo, taj stav stav je sada ispoštovan obzirom da se gradonačelnica Karić izjašnjava kao pripadnica ostalih, a predsjedavajući Jasmin Ademović kao pripadnik bošnjačkog naroda.

Međutim, to bi se odmah promijenilo ukoliko Karić provede svoju namjeru obzirom da se Avdić izjašnjava kao Bošnjak – dodaje naš izvor.

Gradsko vijeće mora u roku od 30 dana izabrati gradonačelnika_cu

On nam također navodi da stav 11. člana 43. Statuta propisuje da će Gradsko vijeće izabrati gradonačelnika u roku od 30 dana ukoliko ta pozicija ostane upražnjena.

Treba imati na umu i da Statut (stav 5. član 44.) propisuje i da u slučaju razrješenja gradonačelnika, Gradsko vijeće odlučuje o tome koji od zamjenika gradonačelnika vrši dužnost gradonačelnika do izbora novog. Uz pomenutog Avdića, zamjenica gradonačelnice je i članica Naše stranke Anja Margetić – dodaje naš sugovornik.

V.d. nije isto što i gradonačelnik?!

Prema saznanjima Interview u srijedu je održan sastanak koalicije (SDP, NS i NiP) na kojem su Karić i Ademović izvjestili predstavnika Naše stranke da će v.d. gradonačelnika biti Avdić. Navodno, tumačio je to NiP, zato što vršitelj dužnosti nije isto što i gradonačelnik!?. Bez obzira na činjenicu što v.d. ima u potpunosti ista i prava i obaveze kao i izabrani gradonačelnik_ca.

Saznajemo također da će Naša stranka zatražiti od federalnog Minsitarstva pravde tumačenje ovakvog stava.

Šta god kaže tumačenje pravnika, iznad njega i za SDP i za Ni-u trebala bi biti moralna obaveza da se bar prividno zadrži multietnički karakter Sarajeva. No, čini se do toga ovim strankama više nije stalo – zaključuje naš sugovornik.

The post SPREMA SE KRŠENJE STATUTA: Benjamina Karić želi Samira Avdića za v.d. gradonačelnika appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?