POLITICO O ZAGAĐENJIMA U BIH:  “U krugu od 300 metara od moje kuće, svi imaju rak”

POLITICO O ZAGAĐENJIMA U BIH: “U krugu od 300 metara od moje kuće, svi imaju rak”

Link na izvornu vijest

Novinar Matteo Travisan u Zenici, Tuzli, Banovićima uvjerio se u stravične posljedice koje uzrokuju čeličana, rudnici, deponije pepela

Ovdje u Zenici smo svi bolesni, samo neki još ne znaju da su bolesni – bile su riječi aktiviste kojeg sam sreo na svom prvom putovanju u Bosnu 2019. godine.

Dvije godine  kasnije preminuo je od raka pluća. Tada je , i uglavnom zašto – započeo ovaj projekat.

Zenica, grad od oko 100.000 stanovnika 70-ak kilometara sjeverno od Sarajeva, jedan je od najzagađenijih gradova u Bosni. Glavni izvor zagađenja, prema Eko Forumu, lokalnoj ekološkoj organizaciji, je ogromna čeličana u vlasništvu AcelorMittala. Fabrika, koja je velika skoro kao i sam grad, proizvodi energiju sagorevanjem uglja, piše Matteo Travisan za Politico.eu. 

Stravične posljedice eksploatacije uglja

Ovaj aktivist objavio je tekst, garniran sa nizom fotografija, o posljedicama eksploatacije uglja širom Bosne i Hercegovine.

Situacija izaziva zabrinutost stanovnika grada i okoline za svoje zdravlje i budućnost.

Alma, koja živi u Tetovu, selu nedaleko od industrijskog centra Zenice, kaže da se u to područje doselila nakon što se udala, prije više od četiri decenije.

U to vrijeme u fabrici je radilo mnogo ljudi, a danas je situacija užasna. U krugu od 300 metara od moje kuće, svi imaju rak.

I njoj je 2021. dijagnosticiran rak želuca.

U Zenici je “na straži” Samir Lemeš, univerzitetski profesor i predsjednik lokalne ekološke organizacije Eko Forum.

Profesor Lemeš na straži

Eko Forum je pokrenuo sudski postupak protiv ArcelorMittala, vlasnika fabrike, optužujući ga da ne poštuje ekološke standarde u BiH.

Zagađeni zrak, stare industrije, otvoreni rudnici

Ovo nije priča samo o Zenici, pa čak ni o Bosni, već i šire o centralnom Balkanu, gdje se nebrojeni gradovi i mjesta suočavaju sa jako zagađenim zrakom uzrokovanim zastarjelim industrijama uglja i elektranama, otvorenim rudnicima lignita i deponijama pepela.

Preživjeli imaju svoje vlastite priče pune muke

Prema  izvještaju Human Rights Watcha , Bosna je na petom mjestu po broju smrtnih slučajeva od zagađenja zraka u svijetu. Koncentracije zagađujućih materija u regionu – u kojem se nalazi sedam od 10 najzagađujućih termoelektrana na ugalj u Evropi – su pet puta veće od granica koje je postavila EU,   utvrdio je Program UN za životnu sredinu .

Strava u Bukinju kod Tuzle

U godinama kada sam istraživao industrijske gradove Zenicu, Tuzlu, Banoviće i druga mjesta opterećena zagađenjem, Travisan piše da je otkrio izvanrednu zemlju, spaljenu ratom, ali se odlučno nadajući da će članstvo u EU poboljšati toksični okoliš i uvesti svijetlija budućnost.

Preživjeli Izet Barčić, iz sela Bukinje kod Tuzle. Živi sa suprugom nekoliko stotina metara od termoelektrane.

Operirali su četiri puta i izvadili mi pluća. Ovo nas nas sve ubija i nadam se da ću jednog dana moći napustiti ovo mjesto – kaže. 

Otpad iz državne termoelektrane u Tuzli baca se u rezervoar Jezero Dva. Ne postoje službene studije o korelaciji između aktivnosti biljke i javnog zdravlja. Studija koju je sponzorirao Centar za ekologiju i energiju, nevladina organizacija, otkrila je statistički značajnu povezanost između negativnih utjecaja na zdravlje i dugotrajne izloženosti teškim metalima raspršenim u blizini postrojenja i deponija.

Kemal Kudozović u svom domu u selu Bukinje, udaljenom svega nekoliko stotina metara od termoelektrane u Tuzli pati od respiratornih problema, a supruga mu je nedavno umrla od raka.

Kodozović: Kriva je termoelektrana

Ne sumnjam da je, ako sam bolestan, a moja žena mrtva, kriva samo termoelektrana – kaže.

The post POLITICO O ZAGAĐENJIMA U BIH: “U krugu od 300 metara od moje kuće, svi imaju rak” appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?