Iako se u BiH zatvara sve više škola, u jednoj hercegovačkoj županiji sve više povratnika

Iako se u BiH zatvara sve više škola, u jednoj hercegovačkoj županiji sve više povratnika

Link na izvornu vijest

Sve veći broj područnih škola diljem Bosne i Hercegovine zatvara svoja vrata, dok se one središnje iz godine u godinu suočavaju sa sve manjim brojem učenika. Nekadašnji razredni odjeli koji su imali po trideset i više učenika sada su prepolovljeni, a sudeći prema statističkim podacima o broju novorođene djece posljednjih godina, situacija bi u budućnosti mogla biti i lošija. Prema riječima demografa Steve Pašalića, sa 67.000 djece, koliko ih se rađalo prije 33 godine, došli smo do broja od 25.000 novorođenih godišnje. Službenih podataka koliko je učenika upisano u škole diljem BiH ove školske godine još uvijek nema, ali oni za prošlu godinu nisu ohrabrujući. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u školskoj 2023./2024. godini u Bosni i Hercegovini u 1714 osnovnih škola bilo je upisano 256.385 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 3952 učenika ili 1,5 posto.

Udio učenica u ukupnom broju upisanih učenika iznosio je 48,6 posto. Isti podaci navode kako je u školskoj 2023./2024. godini u prve razrede osnovnih škola upisano je 27.899 učenika, što je u odnosu na školsku 2022./2023. godinu manje za 1,3 posto. Od ukupnog broja učenika, u nižim razredima (od prvog do petog razreda) je bilo 54,2 posto učenika, dok je u višim razredima (od šestog do devetog razreda) bilo 45,8 posto učenika, podaci su Agencije za statistiku BiH. Uz to što se rađa sve manje djece, na smanjenje broja učenika utječu i migracije, odnosno trend iseljavanja cijelih obitelji iz BiH koji je prisutan posljednjih godina. Ovaj problem jednako pogađa i Federaciju BiH i Republiku Srpsku. Tako je, prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, u proteklih pet godina osnovno obrazovanje u školama diljem Republike Srpske napustilo 2015 učenika, što je oko 112 odjela manje u osnovnim školama. Ta djeca sada nastavu pohađaju negdje u inozemstvu. – Kad sam počeo raditi u školi, bilo je mnogo više učenika nego sada. To je već počelo krajem 70-ih, da bi sada došlo do punog izražaja, razlog pada je to što nam odlaze roditelji u inozemstvo, a sada i cijele obitelji. Na mnoge područne škole trajno je stavljen lokot, a u onima koje opstaju nastava se izvodi u takozvanim kombiniranim odjelima – kazao je za BHRT prosvjetni djelatnik iz RS-a Dragan Maksimović. Ravnatelj OŠ “Dositej Obradović” Koraj Zdravko Tošić naveo je kako su u ovu središnju školu upisana samo tri učenika u prvi razred, a s područnim školama ukupno je 11 prvašića. Ističe kako je riječ o najmanjem broju u posljednjih šest godina otkada je on ravnatelj te škole.

ZHŽ pozitivan primjer

Ništa bolja situacija u BiH nije ni kad su u pitanju srednje škole, gdje je tijekom prošle školske godine nastavu pohađao 107.821 učenik. Usporedbe radi, u 2018./2019. školskoj godini u isti broj srednjih škola bilo je upisano 156.350 učenika. Ipak, situacija s brojem novorođene djece, smanjenjem učenika i odlascima u inozemstvo nije u svim dijelovima zemlje ista. Jedan od pozitivnih primjera u Federaciji BiH je Zapadnohercegovačka županija, gdje se, zahvaljujući brojnim demografskim mjerama, već neko vrijeme bilježi pozitivan prirodni prirast, ali i povratak obitelji iz inozemstva (ranije su iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a za medije naveli kako se i ove godine u školama ove županije bilježi značajan broj povratnika), što bi u nadolazećem razdoblju trebalo promijeniti i sliku u školskim dvorištima, prenosi Večernji list.

www.abcportal.info

The post Iako se u BiH zatvara sve više škola, u jednoj hercegovačkoj županiji sve više povratnika first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?