Ovo je sastav Hrvatske za Poljsku: Evo tko ispada iz momčadi, Dalić će pokušati s drugim eksperimentom

Ovo je sastav Hrvatske za Poljsku: Evo tko ispada iz momčadi, Dalić će pokušati s drugim eksperimentom

Link na izvornu vijest

Iako su za širi i površniji narativ nogometnih navijača okomitost i direktnost uglavnom nešto pozitivno, to nije uvijek slučaj. Najbolje se to može objasniti na primjeru hrvatske reprezentacije i njihovoj utakmici protiv Škotske u trećem kolu Lige nacija u subotu. U posjedu je Hrvatska jako puno žurila i forsirala te pružila rijetku partiju u kojoj igra bez onog svog dobro poznatog strpljenja koje ističe izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić, a koje često nervira navijače. Okomitost i direktnost nisu pozitivne stvari ako se situacija na terenu ne pripremi za njih. Onda je taj element prisutan isključivo na silu, a kao takav ne može dati velike plodove, kao što smo imali priliku vidjeti i na Maksimiru, unatoč važnoj pobjedi.

U tom je kontekstu hrvatskoj reprezentaciji neprocjenjivo imati Matea Kovačića, koji trenutačno izostaje s reprezentativnih obveza zbog privatnih razloga. Kovačić je u protekle dvije godine, uz Luku Modrića, pokazivao najvišu razinu kontinuiteta igara u nacionalnom dresu. Njegove brojke čak to i ne pokazuju. Da, bio je u tom razdoblju prvi po osvojenim duelima i uspješnim driblinzima, no po dodavanjima, ključnim dodavanjima, golovima i asistencijama nije u top pet vatrenih od 1. siječnja 2023. godine. Međutim, ono što Kovačić radi bolje od svih hrvatskih reprezentativaca u posljednje vrijeme jest da nuđenjima za dodavanja, a potom i odabirom jednostavnog rješenja pridonosi strpljivosti i tečnosti igre. Isto tako, Kova se zna iznimno dobro riješiti pritiska, pojačati ritam i ponijeti loptu kad se protivnička obrana uspava, ali taj moment ne smije dolaziti pošto-poto, samo da bi se suparnička obrana probila. To se mora dogoditi kad su na terenu geometrijski stvoreni svi preduvjeti za probijanje suparničkih linija, a Mateo to u redovima Manchester Cityja, ali i reprezentacije, radi na najvišoj mogućoj razini.

Foto: Vecernji list

Dosta će nam o njegovu izostanku, u kontekstu manjka kontrole utakmice, pomoći podatak da je u posljednjem ciklusu protiv Poljske Kovačić imao 110 dodira s loptom, a da su preostala četiri veznjaka, ne računajući Modrića (Petar Sučić, Luka Sučić, Martin Baturina i Mario Pašalić) zajedno imali 139 dodira. Taj dio dosta govori o tome koliko Kovačić želi biti involviran u igri, ali u određenim trenucima čisto da bi se držao ritam igre, a to je način na koji je hrvatska reprezentacija naviknula igrati i, što na kraju pokazuju i rezultati, način koji vatrenima najviše odgovara.

Mario Pašalić se protiv Škotske nije pokazao kao opcija koja može pridonijeti puno kontroli igre, a izbornik Zlatko Dalić bez Kovačića će vrlo vjerojatno pokušati s drugim eksperimentom u vidu Dinamova vrijednog polivalentnog veznjaka Petra Sučića. Teško da bi to moglo pridonijeti kontroli igre protiv Poljske, taj se dio jedino može ostvariti s Kovom. Naravno, rame uz rame s Modrićem. 

Hrvatska će stoga po svemu sudeći večeras nastupiti u ovom sastavu: Livaković – Šutalo, Ćaleta-Car, Gvardiol – Perišić, P. Sučić, Baturina, Modrić, Sosa – Matanović, Kramarić.

Objava Ovo je sastav Hrvatske za Poljsku: Evo tko ispada iz momčadi, Dalić će pokušati s drugim eksperimentom pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?