Pojavila se lažna “Temu” aplikacija

Pojavila se lažna “Temu” aplikacija

Link na izvornu vijest

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske upozorilo je građane na pojavu lažne aplikacije pod imenom “Temu” na službenim trgovinama aplikacija (App Store i Google Play). Prevaranti koriste ovu aplikaciju kako bi prikupljali podatke o platnim karticama i drugim osobnim podacima korisnika, pišu Nezavisne.

Kako funkcionira prijevara?

  • Lažna aplikacija izgleda identično kao originalna “Temu” aplikacija, s logotipom i sličnim korisničkim sučeljem.
  • Lažna aplikacija navodi korisnike na lažne web stranice, od korisnika traži ažuriranje podataka, među kojima se traže i podaci sa platne kartice (broj kartice, CVV kod).
  • Uneseni podaci se zatim prenose prevarantima i mogu se zloporabiti za neovlaštene transakcije i krađu identiteta.

Kako se zaštititi?

Preuzimajte aplikacije samo sa službenih izvora (App Store i Google Play), ali provjerite i ime izdavača. Originalnu “Temu” aplikaciju izdaje “Temu International LLC”. Na originalnoj “Temu” aplikaciji imate obavještenje da kupci budu pažljivi, da “Temu” aplikacija nikada neće poslati SMS poruku i tražiti vam dodatne podatke. Pročitajte komentare i ocjene korisnika prije instalacije, jer lažne aplikacije često imaju sumnjive ili lažne recenzije. Ne unosite podatke o kartici u aplikacije koje nisu provjerene. Redovno pratite stanje na računu i prijavite svaku sumnjivu transakciju svojoj banci. Koristite antivirusne aplikacije koje mogu detektirati sumnjive softvere.

Šta učiniti ako ste već preuzeli lažnu aplikaciju?

  • Odmah uklonite aplikaciju s uređaja. Blokirajte svoju karticu i obavijestite banku o mogućoj zloporabi.
  • Promijenite lozinke za sve relevantne naloge koje ste koristili u aplikaciji.
  • Prijavite slučaj policiji putem najbliže stanice ili online na internet stranici MUP-a RS

“Budite oprezni i informirani – prevaranti svakodnevno traže nove načine za krađu podataka i zloporabu vašeg povjerenja”, naveli su iz MUP-a RS-a.

Objava Pojavila se lažna “Temu” aplikacija pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?