Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi”

Link na izvornu vijest

Donacijom replike vozila koje su koristili vukovarske postrojbe “Žuti mravi” i “Pustinjski štakori”, Memorijalni centar u Vukovar dobio je vrijedan eksponat koji budi sjećanja na herojske dane obrane Vukovara i Domovinskog rata, piše portal veterani-info.

Andrija Buntić iz Neuma i Leo Leko iz Gruda udružili su snage kako bi vukovarskom muzeju poklonili vozilo identično onome koje su branitelji koristili 1991. godine.

Izrađeno prema fotografijama, vozilo je vjerno replicirano kako bi što više nalikovalo originalu, čime se čuva uspomena na hrabrost i odlučnost vukovarskih branitelja.

Originalno vozilo marke Fiat, tkz. Kampanjola, uništeno je od strane velikosrpskog agresora prilikom privremene okupacije Vukovara.

Ovaj simbolični poklon ne samo da obogaćuje Memorijalni centar, već i svim posjetiteljima pruža priliku da se prisjete i odaju počast onima koji su se borili za slobodu Hrvatske.

Ova donacija predstavlja još jedan korak u očuvanju povijesti i sjećanja na one koji su dali sve za svoju domovinu, podsjećajući nas na važnost zajedništva i domoljublja.

Vozilo se nalazi na Trpinjskoj cesti, ispred “Spomen doma braniteljima”, i biste generala Blage Zadre.

Žuti mravi i Pustinjski štakori bili su odredi su koji su slani na zadatke u koje se gotovo nitko drugi nije usudio ići. Radilo se o protuoklopnom odredu koji nije brojio više od 60-tak vojnika. Iako je bila na glasu kao jedna elitna postrojba, radilo se ustvari o običnim, mladim ljudima, iz ulica i kvarta, bez nekog posebnog vojnog iskustva.

Kako god je agresor krenuo sa tenkovima, taj odred je krenuo dočekao ih u dvorištima i vrtovima kuća, gađali ih i povlačili se, te se ponovno vračali.

U rujnu 2021. u parku uz Trpinjsku cestu svečano je otvoreno spomen-obilježje „Vjera, djela, domovina“. Posvećeno je osamnaestorici poginulih pripadnika Žutih mrava, Pustinjskih štakora i Turbo voda, posebne postrojbe koja je išla u ispomoć tamo gdje je trebalo da se ne probije crta obrane.

Post Memorijalni centar u Vukovaru dobio repliku vozila ” Žutih mravi” je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?