Održana 47. sjednica Vlade ŽZH

Održana 47. sjednica Vlade ŽZH

Link na izvornu vijest

U četvrtak 17. listopada 2024. godine, pod predsjedavanjem predsjednika Vlade Predraga Čovića, u Širokom Brijegu je održana 47. sjednica Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila tekst Nacrta Zakona o dopuni Zakona o sudskim pristojbama, te ga po skraćenom postupku uputila u daljnju skupštinsku proceduru.

Ovim Zakonom je planirano oslobađanje od plaćanja sudske pristojbe na sudsku nagodbu u tjednu sudske nagodbe, što bi dovelo do smanjenja broja neriješenih predmeta pred sudovima.

„Tjedan sudske nagodbe“ provedi se u svim prvostupanjskim i drugostupanjskim sudovima u Bosni i Hercegovini dva puta godišnje u trajanju od po dva tjedna. Cilj organiziranja „Tjedana sudske nagodbe“ je rješavanje što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke, te se na taj način želi izvršiti pozitivan utjecaj na efikasnost sudskih postupaka te promjenu pristupa suda i stranaka rješavanju sporova, gdje se kao prioritet postavlja brzo i efikasno rješavanje, s naglaskom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora i uslugu suda.

Odluke donesene na sjednici Vlade

Vlada je donijela Odluku o pristupanja izradi Strategije razvoja civilnog društva u Županiji Zapadnohercegovačkoj za razdoblje 2025. – 2030. Civilno društvo igra ključnu ulogu u razvoju demokratskih procesa, unaprjeđenju društvenih vrijednosti i promoviranju aktivnog sudjelovanja građana u društvenim i političkim pitanjima. U tom kontekstu donošenje ove Strategije predstavlja nužan korak za sustavno jačanje i podršku organizacijama civilnog društva (OCD) te za unaprjeđenje njihovog djelovanja u županiji. Strategija će osigurati okvir za poboljšanje suradnje između OCD-ova i institucija vlasti na lokalnoj i županijskoj razini. Time će se postići bolja koordinacija i učinkovitost u rješavanju zajedničkih problema i provođenju projekata od javnog interesa. Donošenjem Strategije Županija Zapadnohercegovačka će se uskladiti sa europskim standardima i praksama u području razvoja civilnog društva. To će olakšati pristup EU fondovima i programima, te olakšati bolje integriranje u europske procese i mreže. Donošenje ove Odluke od strane Vlade Županije Zapadnohercegovačke predstavlja ključni korak za unaprjeđenje uvjeta rada i razvoja OCD-ova. Ured Vlade za europske integracije, kao nositelj ovog procesa, osigurat će koordinaciju i provedbu aktivnosti te će kroz participativan pristup uključiti sve relevantne dionike u izradu ove Strategije, čime će se postići održiv i dugoročan razvoj civilnog društva u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Odluku o davanju suglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Zavoda za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke;

Odluku o davanju suglasnosti na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke.

Rješenja donesena na sjednici Vlade

Vlada je donijela Rješenje o razrješenju Upravnog vijeća Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke u sastavu: Velimir Markota, Zlatko Ramljak, Vjekoslav Filipović, Ante Bogut, Mirjana Džajić, Mirela Luburić, Branimir Skoko, Zoran Slišković i Anđelko Mikulić, kao i Rješenje o imenovanju Upravnog vijeća Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke u sastavu: Velimir Markota, Zlatko Ramljak, Ante Bogut, Mirjana Džajić, Mirela Luburić, Zdravko Boras, Mario Prskalo, Zoran Slišković i Vjekoslav Filipović.

Vlada je također donijela Rješenje o razrješenju člana Upravnog vijeća Javne ustanove Zavod za odgoj i obrazovanje, kojim se Jozo Zadro, zbog isteka mandata, razrješava dužnosti člana navedenog Upravnog vijeća.

Rješenje o imenovanju člana Upravnog vijeća Javne ustanove Zavod za odgoj i obrazovanje, kojim se Jozo Zadro imenuje za člana navedenog Upravnog vijeća.

Objava Održana 47. sjednica Vlade ŽZH pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?