U Srpskoj radi 70 notara, od toga 25 u Banjaluci

U Srpskoj radi 70 notara, od toga 25 u Banjaluci

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Predsjednik Notarske komore Republike Srpske Borislav Radić rekao je Srni da je Ministarstvo pravde raspisalo konkurs za popunjavanje 39 upražnjenih mjesta notarskih mjesta u Srpskoj, za šta ima obavezu svakih šest mjeseci, i istakao da je cilj republičke vlasti da svaka opština ima bar jednog.

Radić je izrazio nadu da će biti popunjena neka od 39 upražnjenih notarskih mjesta u Srpskoj i da stanovnici pojedinih mjesta, poput Višegrada, Šipova ili Gacka neće više morati da prelaze desetine kilometara radi dobijanja notarskih isprava.

On je naveo da u Srpskoj trenutno ima 70 notara, te da je cilj republičke vlasti da svaka opština ima bar jednog da građani na najefikasniji način mogu zadovoljavati svoje potrebe iz ove oblasti.

Banjaluka ima 25 notara, Bijeljina devet, Doboj pet“, naveo je Radić.

Među opštinama koje nemaju notara su Istočna Ilidža, Šipovo, Srbac, Višegrad, Gacko, pa tako stanovnik Višegrada zbog toga mora da ide na Pale ili u Zvornik, što iziskuje dodatne troškove i vrijeme.

Riječ je o manjim opštinama s lošijom privrednom situacijom. Kolege diplomirani pravnici, ne odlučuju se za rad u tim mjestima upravo zbog ekonomske opravdanosti, odnosno nemogućnosti pokrivenosti troškova notarske kancelarije, što dovodi u pitanje ispunjavanje egzistencijalnih potreba notara“, pojasnio je Radić.

Radić je podsjetio da ne postoji više zakonska obaveza postojanja notara na određeni broj stanovnika, već se uzima u obzir potreba građana u jednoj lokalnoj zajednici.

Srna

The post U Srpskoj radi 70 notara, od toga 25 u Banjaluci appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?