U ovih šest slučajeva ne plaćajte karticom

U ovih šest slučajeva ne plaćajte karticom

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Plaćanje karticom postalo je veoma uobičajeno i praktično u svakodnevnom životu. Ipak, postoje situacije kada je pametnije izbjegavati plaćanje karticom kako bi se izbjegli potencijalni problemi sa sigurnošću i finansijama.

Evo nekoliko situacija kada ne bi trebalo plaćati karticom:

Neprovjereni ili sumnjivi online prodavci

Kada kupujete online, uvijek provjerite da li je sajt na kojem planirate da obavite kupovinu pouzdan i siguran. Ako sajt djeluje amaterski ili ako niste sigurni u reputaciju prodavca, bolje je da izbjegnete plaćanje karticom. Mnoge prevare se dešavaju upravo na nepoznatim sajtovima, pa biste mogli biti izloženi riziku od krađe podataka ili finansijskih prevara.

Korišćenje javnog Wi-Fi

Kada ste povezani na javni Wi-Fi, kao u kafićima, aerodromima ili tržnim centrima, izbjegavajte unošenje svojih kartičnih podataka. Javni Wi-Fi nije uvijek siguran, i hakeri lako mogu presresti vaše podatke dok se povezujete na internet. U ovakvim situacijama, najbolje je sačekati dok ne budete na sigurnoj mreži ili koristiti druge metode plaćanja. Pojedini proizvođači telefona upozoriće vas prilikom konekcije sa javnim Wi-Fi.

Usluge koje izgledaju previše dobro da bi bile istinite

Ako naiđete na ponude koje izgledaju nevjerovatno povoljno ili usluge koje obećavaju brzu zaradu bez ulaganja truda, budite oprezni. Mnogi prevaranti koriste upravo takve mamce kako bi naveli ljude da unesu svoje kartične podatke. U ovakvim slučajevima, najbolje je izbjegavati davanje finansijskih informacija.

Automati na mjestima sa niskim stepenom sigurnosti

Bankomati ili kartični automati na neosiguranim mjestima (kao što su manje osvijetljena područja ili uređaji koji izgledaju oštećeno) mogu biti opremljeni uređajima za krađu podataka, poznatim kao skimeri. Ako vam automat djeluje sumnjivo ili nesigurno, bolje je koristiti gotovinu ili pronaći drugi uređaj.

Putovanja u zemlje sa visokom stopom kartičnih prevara

Kada putujete u zemlje poznate po visokim stopama prevara sa kreditnim karticama, budite oprezni pri korišćenju kartice. Možda je pametnije koristiti gotovinu ili posebnu prepaid karticu koja je povezana sa ograničenim iznosom sredstava, kako biste smanjili rizik.

Nezaštićene web stranice

Prije nego što izvršite online transakciju, uvijek provjerite da li adresa sajta počinje sa “https” umjesto “http”. Slovo “s” označava da je veza bezbjedna i da su vaši podaci šifrovani. Ako sajt nema ovu oznaku, izbjegavajte unošenje osjetljivih informacija, uključujući podatke sa kartice.

Plaćanje karticom je jednostavno i brzo, ali je važno biti svjestan potencijalnih rizika. Pridržavajući se ovih savjeta, možete značajno smanjiti šanse da postanete žrtva prevare i zaštititi svoje finansije, prenosi Nova.

The post U ovih šest slučajeva ne plaćajte karticom appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?