Nijemci: Vušković kreće u novu borbu. WADA zataškava greške da spasi ugled

Nijemci: Vušković kreće u novu borbu. WADA zataškava greške da spasi ugled

Link na izvornu vijest

Tijekom istrage u Vuškovićevom slučaju pojavile su se snažne indicije da uzorci njegove krvi nisu bili adekvatno skladišteni, da su se prevozili privatnim automobilom i da su vrlo lako mogli biti kontaminirani i lažno pozitivni. Također, dopinško sredstvo EPO unosi se direktno u venu, a screening Vuškovićeve kože nije otkrio tragove igle.

Vušković i njegov odvjetnički tim su uložili žalbu švicarskom Saveznom vrhovnom sudu, a postoji mogućnost i nove žalbe pred Saveznim sudom Njemačkog nogometnog saveza (DFB). Njemački SD piše kako je predsjednik Saveznog suda na odlasku svojem nasljedniku dao uputu da mora ispitati jesu li u slučaju poznate neke nove činjenice o kojima se nije raspravljalo na Sportskom sudu DFB-a ili pred CAS-om.

Sporna metoda kojoj ne vjeruju mnogi stručnjaci

Zaokret u Vuškovićevom slučaju moglo bi donijeti opovrgavanje tzv. Sar-Page metode kojom se utvrđuje prisutnost EPO-a u organizmu. Za metodu je već poznato da nije nepogrešiva, ali to je jedina metoda u koju se Svjetska antidopinška agencija (WADA) pouzda.

Ona se provodi tako da antitijela u uzorku mokraće sportaša promatraju u laboratoriju kako bi se na konačnoj slici pronašle male crne točke, sjene ili mrlje koje mogu ukazivati na prisustvo EPO-a u tijelu. WADA ima samo osam stručnjaka u cijelom svijetu koji pripadaju skupini ovlaštenoj za tu vrstu tumačenja, što znači da je presudu Vuškoviću donio vrlo uzak krug ljudi, koji bi u slučaju da priznaju propust naštetili svojem ugledu i ugledu organizacije koja ih nadgleda.

Mnogi stručnjaci osporavaju WADA-inu metodu. Šef endokrinologije na Sveučilišnoj klinici u Dresdenu Lorenz Hofbauer je rekao da se znanstvena metoda EPO analize temelji na “tehnologiji iz prošlog tisućljeća”, a profesor kemije David Chen je pred CAS-om tvrdio kako je nemoguće da Vuškovićevi nalazi pokazuju prisustvo EPO-a.

WADA je već griješila i pokušavala spasiti ugled

Slučaj podsjeća na proljeće 2016. godine kada su češkom triatloncu Woytechu Sommeru WADA-ini stručnjaci utvrdili pozitivan EPO test zbog malih sjena na uzorku, ali on nije prihvatio presudu. Kontaktirao je biokemičare i molekularne biologe, čije stručno mišljenje je bilo dovoljno da češki Olimpijski odbor poništi suspenziju.

Oni su zaključili da su interpretacije iz laboratorija WADA-e bile previše nejasne. WADA-in odvjetnik zatražio je da se Sommeru ne poništava kazna kako bi se sačuvao ugled i učinkovitost antidoping sustava. WADA je dvije godine kasnije podnijela zahtjev CAS-u da se triatlonac oslobodi, ali pod uvjetom da šuti o cijelom slučaju, piše njemački list Süddeutsche Zeitung. Mario Vušković također se nada kako će moći pobijediti u ovoj teškoj borbi.

“Živimo u svijetu gdje istina i pravda više ništa ne znače”

Mario je inače stariji brat najskupljeg igrača Hajduka u povijesti Luke Vuškovića (17), kojeg je Hajduk prošle godine prodao Tottenhamu, a sada je na posudbi u belgijskom Westerlou. Mario je također prošao sve mlađe uzraste Bijelih i za prvu momčad odigrao 48 utakmica. HSV ga je 2021. doveo na posudbu za 1.2 milijuna eura, a potom i otkupio za još tri milijuna eura. 

O svemu se oglasio i sam Vušković: “Jučer sam primio ovu frustrirajuću i nevjerojatnu odluku koja nema nikakve veze sa stvarnošću. Valjda živimo u svijetu gdje istina i pravda više ništa ne znače. Zato želim poslati poruku onima koji su odlučili ugroziti cijeli moj život: Nisam učinio ništa loše i neću se prestati boriti dok ne dokažem svoju nevinost. Možete biti uvjereni da ću uspjeti i vratiti se jači nego ikada. Također želim od srca zahvaliti svima koji su mi bili podrška u ovim teškim trenucima.”

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?