Lokalni izbori u BiH 2024: Izbori koji nisu nikog iznenadili

Lokalni izbori u BiH 2024: Izbori koji nisu nikog iznenadili

Link na izvornu vijest

Nema značajnih promjena. Etnonacionalističke stranke (SDA, HDZ, SNDS…) i dalje dominiraju u BiH, HDZ u općinama gdje su Hrvati većina, SDA gdje su Bošnjaci (osim sarajevskih općina), SNSD u većini gradova i općina u Republici Srpskoj osim u Banjaluci

Piše: Dženana ALAĐUZ

Za ovogodišnje Lokalne izbore u BiH bilo je ovjereno čak 26.089 kandidatura pojedinaca_ki, 296 političkih subjekata od toga 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata i devet lista nezavisnih kandidata. I pored ovoliko opcija, izbor glasača_ica je ostao isti.

Brojevi su jasni

Osim u Velikoj Kladuši, gdje su po prvi put vlast izgubio Fikret Abdić i njegova porodica, nema značajnih promjena na političkoj sceni. Etnonacionalističke stranke (SDA, HDZ, SNDS…) i dalje dominiraju u BiH, HDZ u općinama gdje su Hrvati većina, SDA gdje su Bošnjaci (osim sarajevskih općina), SNSD u većini gradova i općina u Republici Srpskoj osim u Banjaluci.

Prema preliminarnim i nepotvrđenim podacima SNSD je pobjednik u čak 47, SDA u 33, HDZ 20, SDS 11, SDP 7, NiP tri zajednice, dok niti jedna od preostalih stranaka nema više od dvije načelničke pozicije.

SDA je u poređenju s izborima od prije četiri godine dobila osam novih načelničkih pozicija, dok je izgubila sve gradske u Sarajevu. Njihovi kandidati preuzeli su četiri gradonačelničke pozicije koje su tradicionalno bile SDP-ove: Gračanica, Maglaj, Ključ i Gradačac.

Kandidati SNSD-a pobijedili su u 45 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i u dvije u Federaciji BiH – Glamoču i Drvaru. HDZ je osvojio načelnička mjesta u 20 općina i gradova, uključujući Mostar.

Interaktivna mapa prikaza rezultata Izbora koju je uradio N1 na osnovu podataka CIK dostupna je na https://n1info.ba/vijesti/interaktivni-prikaz-rezultata-lokalnih-izbora-2024-u-bih/

Što se tiče nezavisnih kandidata_kinja, u Velikoj Kladuši je pobijedio nezavisni kandidat probosanskih stranaka Boris Horvat, u Foči FBiH Mujo Sofradžija, a u Bosanskom Grahovu mandat je osvojila nezavisna kandidatkinja Smiljka Radlova, inače prva načelnica u istoriji ovog grada. 

“Slatki” pad na izborima

Najveći gubitnici ovih izbora su NiP, SDP i DF dok je Naša stranka ostala u svom sarajevskom krugu, u općini Centar. Kandidati koji su na spisku ispred Trojke osvojili su 5 načelničke/gradonačelničke pozicije (Srebrenik, Ilijaš, Ilidža, Bugojno i Novo Sarajevo), dvojka NS i SDP u Općini Centar i SDP samostalno u općini Stari grad.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić poručio je da nije zadovoljan zbog gubitka nekih načelničkih i gradonačelničkih pozicija do čega je došlo jer su kako kažemožda bili malo previše samouvjereni u tim sredinama gdje SDP tradicionalno pobjeđuje.”  

Prema trenutnim preliminarnim podacima CIK-a, na nivou sarajevskih gradskih općina NiP više nije vodeća, već druga, treća a negdje i četvrta stranka po snazi, osim općine Ilidža, gdje je NiP-ov Nermin Muzur osvojio još jedan načelnički mandati. Iako imaju još 2 načelnika (ukupno tri) najveći pad je NIP zabilježio u broju vijećnika_ica. Prema trenutnim procjenama, NiP će izgubiti minimalno 15 vijećnika u općinskim vijećima u Kantonu Sarajevo

Za pad NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik stranke smatra da su najviše krive – poplave.

Ovo je najteža kampanja Naroda i pravde zbog poplava koje su zadesile naše građane, mi ne slavimo, a imamo razloga, jer je naš Nermin Muzur pobijedio i Amara Devadžija je pobijedio – izjavio je Konaković nakon prvih preliminarnih izbora.

DF nije osvojio niti jednu načelničku/gradonačelničku poziciju.

Izbori u općinama pogođenim poplavama

Lokalni izbori u općinama koje su pogođene poplavama (Konjicu, Kiseljaku, Fojnici i Kreševu) bili su održani 20.10.2024. osim u Jablanici gdje su zakazani za 3.11.2024.

U Konjicu je Osman Ćatić (SDA) dobio 5.440 glasova (60,02 posto).

U Kreševu jedini kandidat i budući načelnik Boris Marić (HDZ BiH) osvojio je 1.648 glasa (100 posto).  

U Fojnici je Sabahudin Klisura (SDA) osvojio  1.933 glasa (46,61 posto) a u Kiseljaku Mladen Mišurić Ramljak (HDZ BiH) pobjednik je sa 4.143 glasa (63,84 posto).

Kurioziteti ovih izbora

Kao ni do sad, mladi i mlađi nisu osvojili birače_ice. Tek su tri kandidata bila mlađa od 30 godina, ali nisu osvojili nijedan načelnički ili gradonačelnički mandat.

Prema preliminarnim rezultatima, novi/stari načelnik Općine Trnovo je Ibro Berilo koji je kampanju vodio iz pritvora. Kandidat SDA, Berilo, osvojio je 1.312 glasova, skoro 70% više od suparnika Bajre Lindova iz SDP-a.

I prije zatvaranja birališta 11 općina i gradova već su znali ko su budući (grado)načelnici obzirom da je su imali samo po jednog kandidata .

HDZ BiH je u Ljubuškom, gdje je Vedran Markotić iz HDZ BiH bio načelnik, opet dobio povjerenje. Stranački kolega Ante Begić reizabran je u Posušju, a Dragan Jurković u Neumu. Kandidat HDZ-a BiH Andrija Šimunović također je dobio mandat u Ravnom, a u Kupresu je Darko Jurić izabran po prvi put. Jedini kadndidat u Kreševu bio je opet Boris Matić.

SDA je i bez brojanja mogla potvrditi izbor tri kandidata jer nisu imali protukandidata: Mersudin Nanić je potvrdio mandat u Bužimu, Tajib Muminović u Teočaku, te u Olovu Đemal Memagić.

U istoj poziciji je i SNSD, koji je jedini imao kandidate za načelnike Istočnog Novog Sarajeva (Jovan Katić), Trnova (Miroslav Bjelica) i Laktaša (Miroslav Bojić).

Za lokalne izbore prijavilo se više od 26.000 kandidata/kandidatkinja

Na ovim izbori svega četiri su načelnice (tri u Federaciji Bosne i Hercegovine i jedna u Republici Srpskoj). Drugim riječima, procenat izabranih načelnica u Bosni i Hercegovini iznosi 2,8 posto.

The post Lokalni izbori u BiH 2024: Izbori koji nisu nikog iznenadili appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?