U EU uskoro samo sa skeniranjem putovnice?

U EU uskoro samo sa skeniranjem putovnice?

Link na izvornu vijest

Građani BiH bi uskoro, osim što im više neće biti potrebni pečati, u EU mogli ulaziti samo sa skeniranjem putovnice na ulazu, bez potrebe da ih kontrolira granični policajac. To će biti jedna od pogodnosti novog sustava za prelazak granice EU (EES) koji podrazumijeva digitalno čuvanje podataka o svakom putniku u europskoj središnjoj bazi podataka. Svakom putniku koji ima biometrijska dokumenta će skeniranjem putovnice biti utvrđen identitet, pa neće biti potrebne tradicionalne kontrole, pišu Nezavisne novine.

Inače, sustav je trebalo početi s radom narednog mjeseca, ali zbog problema u povezivanju baza podataka različitih agencija u više zemalja EU, on će ponovno biti odgođen na nekoliko mjeseci. Nakon što krene s radom, jedino će prvi ulazak u EU biti nešto kompliciraniji jer će granični policajci uzeti biometrijske podatke, poput fotografije i otiska prsta svakom putniku koji ulazi u EU.

Automati za skeniranje putovnice već postoje na većim europskim zračnim lukama i bit će jednostavno u taj sustav uključiti i putnike koji će biti dio nove EES baze, što znači brži prelazak granice bez potrebe predavanja putovnice graničnom policajcu. U kasnijoj fazi, predviđeno je postavljanje automatskih kontrolnih punktova i na drugim vrstama graničnih prelaza, posebno kopnenih.

www.abcportal.info

The post U EU uskoro samo sa skeniranjem putovnice? first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?