EK USVOJILA REFORMSKE AGENDE: Zapadni Balkan naprijed, BiH stoj!

EK USVOJILA REFORMSKE AGENDE: Zapadni Balkan naprijed, BiH stoj!

Link na izvornu vijest

BiH je izuzeta iz paketa jer nije podnijela potpunu agendu i ostaje bez “dijela kolača” vrijednog 6 milijardi eura

Europska komisija usvojila je agende pet država Zapadnoga Balkna, među kojima nema Bosne i Hercegovine.

Agende su usvojene za Albaniju, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju te Srbiju.

Naša je zemlja izuzeta iz ovog važnoga paketa jer je u sjedište Komisije u Bruxelles podnijela nepotpunu reformsku agendu.

Zato, kako je saopćeno, Europska komisija očekuje od Bosne i Hercegovine da zvanično podnese svoju Reformsku agendu kako bi nastavila sa procjenom. Istaknuto je kako Bruxelles nastavlja podržavati vlasti da finaliziraju agendu, za dobrobit svih građana.

Rast od 6 milijardi eura

Navedeno je kako je usvajanje reformskih agenda je bio kljuno za omogućavanje plaćanja u okviru EU fonda za reformu i rast od 6 milijardi eura, koji će biti izvršen po završetku dogovorenih reformskih koraka.

Predsjednica EK Ursula von der Layen istaknula je da je impresionirana radom partnera sa zapadnog Balkana na njihovim reformskim agendama.

Predsjednica EK: Svi imaju koristi

To pokazuje da su posvećeni uspjehu Plana rasta. To je naša mapa puta da približimo ekonomije zapadnog Balkana našoj. I da svojim kompanijama daju pristup i sredstva da se takmiče na našem jedinstvenom tržištu. Svi imaju koristi, a to je veliki iskorak ka Europskoj uniji – izjavila je.

Podsjećamo, reformske agende koje je EK formalno usvojila stavljaju fokus na reforme u prioritetnim oblastima vladavine prava i drugih osnova, upravljanja, digitalne i zelene tranzicije, razvoja ljudskog kapitala i poslovnog okruženja.

Šta omogućava EK?

EK je potvrdila da je svaka zemlja – korisnica predložila listu značajnih investicija koje biti finansirane u okviru Fonda, a koje su ključne za otključavanje socio-ekonomskog rasta, a koje će biti odobrene u kontekstu Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Na osnovu zahtjeva zemalja – korisnica, isplate će se vršiti dva puta godišnje do 2027. godine.

Svaka isplata prolazit će tri seta uvjeta i bit će na provjeri Komisije.

Uvjeti se odnose na održavanje demokratskih mehanizama, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava, prenosi RSE.

Poseban preduvjet se odnosi na Srbiju i Kosovo koji moraju konstruktivno da se angažiraju u normaliziranju svojih odnosa, uključujući primjenu svih sporazuma iz dijaloga, koji će biti procijenjeni uzimajući u obzir ulogu i doprinos Europske službe za vanjske poslove – navodi se u saopćenju EK.

Ugovori o zajmu i olakšicam

Nakon usvajanja reformskih agenda, Europska komisija će sada pristupiti potpisivanju ugovora o zajmu i olakšicama sa zemljama korisnicima.

Ugovor će uključivati obaveze za korisnike da preduzmu odgovarajuće mjere za spriječavanje, otkrivanje i ispravljanje prevara, korupcije, sukoba interesa i nepravilnosti koje utiču na finansijske interese Unije, kako bi izbjegli dvostruko finansiranje i preduzimanje pravnih radnji za povraćaj sredstava koja su zloupotrebljena.

Ugovor će uključivati i prikupljanje adekvatnih podataka o primaocima sredstava u okviru Instrumenta i pravima koja će se dodijeliti Komisiji, Evropskoj kancelariji za borbu protiv prevara (OLAF) i Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) gdje je primjenjivo.

Zemlje korisnice sada mogu zatražiti oslobađanje predfinansiranja do sedam posto njihove ukupne indikativne alokacije predviđene u okviru paketa.

Isplata avansnog finansiranja zavisit će od stupanja na snagu ugovora o kreditu i kredita, kao i uz poštovanje preduslova, koje će Evropska Komisija pratiti prije svake isplate – navodi se u saopćenju EK.

Von der Layen na regionalnoj turneji

Inače, Evropska komisija je usvojila ove reformske agende na dana kada predsjednica ove institucije Ursula von der Layen počinje balkansku turneju.

Ona će od 23. do 26. oktobra posjetiti sve države regiona.

Posjetu počinje u Albaniji a završava je u Crnoj Gori.

The post EK USVOJILA REFORMSKE AGENDE: Zapadni Balkan naprijed, BiH stoj! appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?