Državni monopolista iz Trebinja rasipa 750.000 KM na reklamiranje

Državni monopolista iz Trebinja rasipa 750.000 KM na reklamiranje

Link na izvornu vijest

TREBINJE, BANJALUKA – Preduzeća u sklopu „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) uživaju u monopolističkom položaju, ali i dalje izdvajaju na stotine hiljada maraka za medijsko predstavljanje i promociju iako im to ne donosi nikakav rezultat.

Jedno od onih koje u tome prednjači su „Hidroelektrane na Trebišnjici“ (HET), koje u promociju ulažu više nego najozbiljnije turističke destinacije i trgovački lanci.

To potvrđuje i danas raspisan tender težak preko 750.000 KM, a kojim se traže usluge medijskog predstavljanja preduzeća širom Republike Srpske, na televiziji, internet portalima i štampanim medijima.

Zahtjevi koje traže kroz tehničke specifikacije po pitanju opreme su takvi da ih malo ko na tržištu može ispuniti, što im je možda i namjera.

Naime, oni koji žele da rade za HET ovaj posao moraju da imaju sedam sedam televizijskih kamera, četiri snimateljske ekipe, tri foto aparata, šest jedinica za montažu materijala, rasvjetna tijela i snimače zvuka, dron za snimanje iz vazduha, ali i kameru za podvodno snimanje.

Sa manje opreme i ljudstva snimale su se visokobudžetne serije i filmovi što pokazuje da uprava HET-a ima na umu neku od domaćih televizija koja ispunjava uslove.

U prilog tome govori i da pored svega navedenog, budući partner mora da raspolaže i sa TV stanicom koja pokriva regije Foče, Bijeljine, Doboja i Banjaluke, dok u domaćem Trebinju mora da ima studio iz kojeg se može uživo emitovati program.

Postoji potreba za česta gostovanja naših predstavnika u televizijskim emisijama i zbog toga je nužnu da postoji studio u Trebinju  koji može da realizuje uživo gostovanja“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

 U HET-u traže izuzetnu ažurnost po svakom njihovom zahtjevu. Tako traže od potencijalnih ponuđača garanciju da će sadržaj koji dostave do 22 časa uveče biti ujutro objavljen u štampanom izdanju novina.

Kada je portal u pitanju, rok za objavu je dva sata od prijema sadržaja.

Budući poslovni partneri, ako planiraju raditi ovaj posao moraju imati promet u prošloj godini od minimalno 900.000 KM.

Prošle godine ovaj posao je dodijeljen firmi „Port marketing“ iz Banjaluke, koja je osnovana prije dvije godine i koja je u 2023. godini imala jednog zaposlenog.  Kao vlasnik i osnivač se navodi Đorđe Bojić.

Urednik portala „Pratimo tendere“ Slobodan Golubović kaže da ovdje postoje dvije pretpostavke.

Prva je da se preko ovog posla plaća nešto ranije dogovoreno, a vezano za izbore, dok se po drugoj može raditi i o izvlačenju novca u privatne džepove“, smatra Golubović.

Dodaje da bi se zakonom trebalo zabraniti javnim preduzećima da se ovako ponašaju.

Imamo preduzeća koje nema konkurenciju na tržištu, odnosno sve što proizvedu će biti otkupljeno i plaćeno što znači da je trošenje novca u ove svrhe apsolutno nesvrsishodno“, zaključio je on.

CAPITAL: D. Tovilović

The post Državni monopolista iz Trebinja rasipa 750.000 KM na reklamiranje appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?