Njemačku “kartu šanse” za useljenje iskoristi 550 stranaca mjesečno

Njemačku “kartu šanse” za useljenje iskoristi 550 stranaca mjesečno

Link na izvornu vijest

BERLIN – Njemačka je od uvođenja takozvane “karte šanse” 1. juna do sredine oktobra izdala oko 2.500 useljeničkih viza strancima zainteresovanim za zaposlenje, odnosno oko 550 mjesečno, saopštilo je  ministarstvo unutrašnjih poslova.

v Ona mogućnost useljenja za rad nudi ljudima koji ne ispunjavaju sve uslove, naveo je jedan portparol ministarstva.

Najviše viza, 780, dobili su indijski državljani. Slijede Kinezi, Turci i Pakistanci.

Uslovi za apliciranje su barem dvogodišnje obrazovanje ili obuka priznata u matičnoj državi, odnosno diploma visokog školstva, kao i vladanje njemačkim ili engleskim jezikom.

Poznavanje jezika, starost, stepen kvalifikacija i eventualno rodbina koja legalno boravi u Njemačkoj kandidatima donosi poene. Svako ko sakupi dovoljno poena može da aplicira za vizu, doputuje i u Njemačkoj traži zaposlenje.

Političarka Zelenih Misba Kan je ocijenila da bi više ljudi apliciralo za kartu šanse da proces izdavanja vize nije toliko komplikovan.

Aktuelni podaci ukazuju da nema mjesta paničnom strahu od previše useljavanja. Pretjerana regulativa nije dio dobre migracione politike“, rekla je. 

Poslanici u Bundestagu ove nedjelje su dobili studiju izvodljivosti reforme vizne procedure koja predlaže centralizaciju i uprošćavanje procesa.

Njemačkoj godišnje manjka stotine hiljada kvalifikovanih radnika, a problem će se uz demografske promjene narednih godina dramatično zaoštriti.

Država zato želi da reformiše useljeničku politiku i šire otvori vrata strancima da se usele za zaposlenje.

DPA

The post Njemačku “kartu šanse” za useljenje iskoristi 550 stranaca mjesečno appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?