Općine i gradovi u FBiH sami će odlučivati kada će trgovine raditi

Općine i gradovi u FBiH sami će odlučivati kada će trgovine raditi

Link na izvornu vijest

Oko 100.000 radnika u trgovini, koliko ih je prema podacima Ministarstva trgovine, usvajanjem zakona u Zastupničkom domu na korak je do neradne nedjelje i praznika

Sa 68 glasova “za”, deset suzdržanih i dva “protiv” Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je na kraju dvodnevnog zasjedanja prijedlog Zakona u unutarnjoj trgovini. Oko 100.000 radnika u trgovini, koliko ih je prema podacima Ministarstva trgovine, usvajanjem ovog zakona na korak je do neradne nedjelje i praznika. Posljednji korak prije stupanja na snagu treba učiniti Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, koji treba potvrditi zakon u istovjetnom tekstu, a priliku to učiniti ima već 31. listopada, kada je predsjedatelj ovog doma Tomislav Martinović sazvao sjednicu na čijem se dnevnom redu nalazi i prijedlog ovog zakona.

Što sve donosi zakon?

Njime se uređuju i oblasti poput trgovačke evidencije, praćenja trgovine i tržišta, zatim zaštita potrošača, zabrana ograničenja, kao i privremene mjere ograničenja trgovine te radno vrijeme. Novim zakonom uređuje se i internetska prodaja te je predviđeno da oni koji prodaju robu preko interneta imaju obvezu registrirati se i na internetskim stranicama preko kojih vrše prodaju istaknuti podatke o registraciji kako bi kupci mogli realizirati reklamacije. Detaljnija pravila trgovine na internetskim platformama bit će razrađena u posebnom Zakonu o e-trgovini. Najviše rasprave izazvao je članak 18. ovog zakona, kojim se propisuje zabrana rada nedjeljom i praznicima većine trgovina i centara u Federaciji BiH. Prema zakonu, radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju od 90 radnih sati. Prodajni objekti na cijelom području FBiH bit će zatvoreni nedjeljom te u vrijeme praznika, a od zabrane rada nedjeljom izuzete su cvjećarnice, pekarnice, suvenirnice, objekti tradicionalnih i starih obrta, kao i prodajni objekti koji se nalaze unutar autobusnih i željezničkih kolodvora, zračnih luka, benzinskih crpki, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih objekata, muzeja i parkova priroda, kao i unutar groblja, uključujući i specijalizirane prodavaonice vezane uz prodaju na grobljima. Neradne nedjelje nema ni za dragstore, a nedjeljom će proizvode moći prodavati i poljoprivredni proizvođači na tržnicama ili izvan njih. Na prijedlog Zakona o unutarnjoj trgovini uloženo je čak 68 amandmana.

Vlada Federacije je prihvatila tek njih nekoliko koji su postali sastavni dio teksta zakona. Među ostalim i amandman Kluba zastupnika HDZ – HNS u Zastupničkom domu kojim je općinama i gradovima omogućeno da sami odluče o neradnoj nedjelji trgovina. Dakle, općine i gradovi svojom odlukom mogu odlučiti da trgovine na teritoriju njihove lokalne zajednice ipak rade, a odluku prije primjene mora odobriti Vlada Federacije BiH. Pretpostavlja se da će za ovakvom odlukom najviše posezati općine i gradovi koji se nalaze u područjima uz granicu s Republikom Hrvatskom. U trgovinama u Hrvatskoj zabranjen je rad nedjeljom, od čega mnoge pogranične općine u BiH profitiraju s obzirom na to da hrvatski državljani iz pograničnog područja na taj dan dolaze u BiH u kupnju, ali i zbog nižih cijena u BiH. Pojedine lokalne zajednice prije ovog zakona uvele su neradnu nedjelju koja je na snazi u Tomislavgradu, Livnu, Kiseljaku, Čapljini, Goraždu, Mostaru i Novom Travniku, dok je takva odluka za čitavu Zapadnohercegovačku županiju na snazi od polovine 2020.

Istraživanja pokazala podršku

Iz Ministarstva trgovine naglašavaju da radnici zaposleni u sektoru trgovine u Federaciji BiH žele slobodne dane nedjeljom i blagdanima, što je pokazalo i istraživanje koje su na uzorku od 1442 osobe proveli sveučilišni profesori iz Sarajeva. Podršku zakonu dalo je 96% radnika, odnosno 97,5% trgovaca, 96% zaposlenih u uslužno-trgovačkim djelatnostima, 98,5% u uslužnom sektoru te 91% zaposlenih na uredsko-šalterskim poslovima. – Ovo je velika pobjeda trgovaca, ne samo zato što su dobili slobodan dan na koji uvijek mogu računati nego zato što je to proizvod širokog konsenzusa radnika, potrošača i poslodavaca. Pokazali su da je poslodavcima itekako stalo do zadovoljnih radnika, radnici su pokazali da novac nije ono što je presudno u radu, a potrošači razvili empatiju prema radnicima u trgovini – kazao je federalni ministar trgovine Amir Hasičević. Zakonom o unutarnjoj trgovini predložene su i mjere zabrane nepoštenog trgovanja i nadzor. Propisani su i prekršaji, kao i inspekcijski nadzor nad provođenjem ovoga zakona te kaznene odredbe.

Objava Općine i gradovi u FBiH sami će odlučivati kada će trgovine raditi pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?