POSUŠJE: Najavljeni novi koraci u suradnji Hrvatske i BiH kroz projekte vrijedne milijune eura

POSUŠJE: Najavljeni novi koraci u suradnji Hrvatske i BiH kroz projekte vrijedne milijune eura

Link na izvornu vijest

Danas je u Posušju održan XXIII. Koordinacijski sastanak dužnosnika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine iz izvršne i zakonodavne vlasti s načelnicima, gradonačelnicima i predsjednicima županijskih Vlada. Sastanku su nazočili ministri u Vladi Republike Hrvatske, među kojima su bili ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuo je važnost ove suradnje, napominjući kako je prisutnost predstavnika hrvatske vlade od iznimne važnosti.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo imali i naše prijatelje iz Republike Hrvatske zajedno s nama, da možemo proći sve one teme koje Vlada RH s predsjednikom Plenkovićem zadnjih osam godina radi i za BiH, ali i za hrvatski narod u BiH – izjavio je Čović.

Naglasio je i doprinos Vlade RH projektima iz područja infrastrukture, gospodarstva, obrazovanja i kulture, a koji se planiraju nastaviti i u 2025. godini.

Na sastanku se raspravljalo o lokalnim projektima i izazovima, kao i o aktualnoj političkoj situaciji, pri čemu je Čović izrazio zadovoljstvo rezultatima koje je HDZ BiH ostvario na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

– Iskazali smo zadovoljstvo rezultatima koje je postigla Hrvatska demokratska zajednica, uz to što ćemo još ići ka Brčko distriktu gdje u rotaciji gradonačelnik treba biti Hrvat. U Mostaru će također biti jer HDZ ima 16 vijećnika u Gradskom vijeću. Sasvim je izvjesno da ćemo ostvariti u potpunosti, izuzev Odžaka, sve ono što smo planirali. Imamo zasad 331 vijećnika u općinskim i gradskim vijećima, to je nešto što na kraju zaslužuje pohvalu – naglasio je Čović.

Kako je dodao, danas se razgovaralo i o financijskom planiranju za narednu godinu, uključujući sredstva koja su već osigurana u federalnom proračunu za županije. Čović je poručio kako se županije mogu osloniti na planirana sredstva, što omogućuje stabilnije funkcioniranje.

Na kraju je naglasio potrebu za stvaranjem “pozitivne klime” u kontekstu europskog put Bosne i Hercegovine. Čović je istaknuo kako je ključno da bh. institucije donesu konkretne odluke koje bi do kraja godine otvorile vrata pregovaračkog procesa s Europskom unijom.

Važnost potpore kroz resore RH

Ministri u Vladi Republike Hrvatske Šime Erlić i Marin Piletić, kao i državni tajnik Zvonko Milas, istaknuli su posvećenost Hrvatske u financiranju i provođenju projekata koji doprinose razvoju infrastrukture, socijalnih usluga i obrazovanja u BiH.

Hrvatski ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić naglasio je važnost kontinuirane potpore kroz resore Vlade RH.

– Ovakvim koordinacijama nastojimo kroz naše resore kontinuirano pružati podršku Hrvatima u BiH. Izuzetno puno surađujemo s lokalnom razinom, odnosno s načelnicima i gradonačelnicima. Danas smo razgovarali o tome na koji način možemo pospješiti naše programe koji imaju za cilj povećati prekograničnu suradnju institucija s područja BiH koje se brinu o interesima Hrvata i hrvatskih institucija. Imamo za to posebne programe – rekao je ministar Erlić.

On je podsjetio da je uz potporu Vlade RH od 2021. godine u Bosni i Hercegovini realizirano 240 projekta u ukupnoj vrijednosti od osam milijuna eura.

Najavio je novi program za 2025. godinu vrijedan četiri milijuna eura, kojim će se financirati stotinu novih projekata u BiH.

– Bili smo ranije i u osnovnoj školi u Posušju, koja je koristila sredstva ovoga programa, kao i jutros na Sveučilištu u Mostaru gdje smo se imali priliku s rektorom vidjeti kako teku njihovi projekti koje realiziraju iz europskih fondova putem Interrega prekogranične suradnje. Uključivanjem u takve programe jačaju se kapaciteti gradova, općina, agencija koje se bave razvojnim projektima – istaknuo je Erlić.

Tri milijuna eura za jačanje socijalnih usluga

Ministar rada i socijalne politike Republike Hrvatske Marin Piletić istaknuo je kako je jačanje socijalne infrastrukture ključno za BiH te najavio dodatna sredstva od tri milijuna eura u okviru programa jačanja socijalnih usluga.

– Dosadašnja postignuća kroz program jačanja socijalnih usluga i infrastrukture pružila su gradu i općinama mogućnost daljnjeg razvoja – izjavio je Piletić, najavljujući novi javni poziv za sufinanciranje projekata u siječnju 2025. godine.

Program obuhvaća projekte koji osnažuju mrežu socijalnih usluga i uključuju suradnju s civilnim društvom, vjerskim zajednicama i ustanovama socijalne skrbi.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas naglasio je dugotrajnu predanost hrvatske vlade pitanju opstanka Hrvata u BiH.

– Današnja koordinacija daje širu dimenziju, proširuje sve ono što se tiče dviju susjednih država i jača našu zajedničku suradnju – rekao je Milas, dodavši da je broj strateških projekata povećan sa četiri na trinaest, što uključuje sveučilišta, kulturne ustanove i infrastrukturne projekte ključne za očuvanje kulturnog identiteta Hrvata u BiH.

Povećana je i podrška mladima kroz stipendije, čime se, po Milasovim riječima, stvara poticaj za ostanak i obrazovanje mladih u BiH, uz sveukupno jačanje odnosa između dviju prijateljskih država.

Domaćin sastanka, načelnik Posušja Ante Begić, izrazio je zahvalnost na sredstvima koja su omogućena iz hrvatskog i federalnog proračuna te istaknuo odgovornost lokalnih zajednica u prijavi projekata.

VL

Objava POSUŠJE: Najavljeni novi koraci u suradnji Hrvatske i BiH kroz projekte vrijedne milijune eura pojavila se prvi puta na Posušje net.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?