Nemojte zaboraviti pomjeriti kazaljke na satu

Nemojte zaboraviti pomjeriti kazaljke na satu

Link na izvornu vijest

U noći između subote na nedjelju, 26. i 27. listopada. očekuje nas pomjeranje kazaljki na satu, jer tada se prelazi na zimsko računanje vremena.

Tada ćemo kazaljke pomjeriti sa tri sata na dva sata ujutro.

Na zimsko računanje vremena prelazi se svakog posljednjeg vikenda u listopadu, dok ljetnjo računanje počinje u posljednjem tjednu ožujka i tada se vrijeme pomjera jedan sat unaprijed.

Pomjeranjem sata se ne produžava vrijeme trajanja dnevnog svjetla, već se na taj način dnevno svjetlo bolje iskorištava. Tako tijekom zimskom računanja vremena pomjeranjem sata unazad, dnevno svjetlo iz popodnevnog termina „premjestimo“ u jutarnji, dok se suprotna stvar događa u proljeće.

Često se raspravlja o ukidanju pomjeranja sata, a ova tema posebno je aktuelna u Europskoj uniji, u kojoj je 2018. predloženo ukidanje ove prakse i to od strane Europske komisije. Ta odluka je donesena nakon što je većina građana u provedenoj anketi izrazila stav da pomjeranje sata treba ukinuti.

Iako je prvobitni plan bio da se posljednje pomjeranja sata u Europskoj uniji dogodi 2021. godine, do toga za sada ipak nije došlo, jer pojedine države unutar EU nisu mogle da se dogovore žele li zadržati ljetnje ili zimsko računanje vremena.

www.abcportal.info

The post Nemojte zaboraviti pomjeriti kazaljke na satu first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?