Norveški div imao je velike planove, a sada napušta Hrvatsku

Norveški div imao je velike planove, a sada napušta Hrvatsku

Link na izvornu vijest

ZAGREB – Norveški Statkraft odlučio je napustiti Hrvatsku, kao i reorganizovati upravljanje, a promjene stupaju na snagu 1. januara 2025. godine. Kao dio pooštrene strategije koju je predstavio u junu ove godine,

Statkraft je rekao da se odriče svojih kopnenih vjetroelektrana, solarnih i baterijskih poslova. Osim napuštanja Hrvatske, kompanija je najavila da će izaći i sa indijskog i nizozemskog tržišta. Prije samo pet mjeseci Statkraft je preuzeo hrvatski portfelj francuskog Neoena koji se bavi razvojem obnovljivih izvora energije.

Dogovor je bio za desetak projekata. “Sve su to projekti u ranim fazama razvoja”, rekao je tada za Balkan Green Energy News Arno Belanže, voditelj za Hrvatsku i Francusku u Statkraftu. Kompanija  je sa hrvatskim poslovanjem započela 2021. Godine 2020. kupila je britansku firmu za solarnu energiju Solarcentury, koja je već započela s radom u zemlji, a sledeće godine Statkraft je otvorio kancelariju u Zagrebu.

U vezi sa novim odlukama, predsjednica i glavna izvršna direktorica Statkraft Birgitte Ringstad Vartdal rekla je da uprkos geopolitičkim napetostima i inflaciji, troškovna konkurentnost obnovljive energije pokreće snažan rast u svim scenarijima energetskog tržišta kako predviđaju Statkraft i vodeći analitičari, te ustvrdila da to znači profitabilan rast prilike širom svijeta.

Statkraft je izgradio snažnu poziciju najvećeg evropskog proizvođača obnovljive energije i značajnog igrača na odabranim tržištima u Južnoj Americi, sa atraktivnim portfeljem profitabilnih projekata obnovljivih izvora energije i evidencijom profitabilnih ulaganja i solidnih povrata. Već smo izoštrili našu strategiju za alociranje kapitala u našu osnovnu djelatnost, a sada svoja ulaganja usmjeravamo na manji broj tržišta. To će izgraditi razmjere i ojačati našu konkurentnost i stvaranje vrijednosti”, rekla je. Statkraft je rekao da će reorganizovati svoju upravu kako bi dodatno podržao pooštrenu strategiju.

Tri geografska poslovna područja – Nordijsko, Evropa i međunarodno – i tržišta poslovnih područja ostaju na snazi. Uspostaviće se novo poslovno područje pod nazivom Tehnologija i isporuka projekata, dok će trenutno novo poslovno područje energetskih rješenja biti ukinuto. 

Agencije

The post Norveški div imao je velike planove, a sada napušta Hrvatsku appeared first on Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?