Dodik: Zapad je rezervirao Balkan za svoje ciljeve. BiH neće uvoditi vizni režim s Rusijom

Dodik: Zapad je rezervirao Balkan za svoje ciljeve. BiH neće uvoditi vizni režim s Rusijom

Link na izvornu vijest

– Ne mogu odustati od svojih političkih principa. Smatram sebe predsjednikom Republike Srpske, demokratski izabranim od naroda. Moram da predstavljam srpski narod koji me je izabrao, a ne da se povinujem nekim zapadnim vladama – rekao je predsjednik Srpske za rusku agenciju Tas, prenosi RTRS.

On je naglasio da je Zapad odavno prestao da mu prijeti jer znaju njegov stav, ali da su mu uveli mnoge sankcije i učinili sve da mu zakompliciraju život.

– Mi smo na specifičnoj lokaciji, na Balkanu, gdje su zapadne sile, reklo bi se, rezervirale ovo mjesto da bi utjecale na nas – naveo je Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara je li moguća neka vrsta obojene revolucije u BiH s obzirom na to da se Zapad, na čelu sa SAD često miješa u poslove zemalja koje smatra nezgodnim ili neisplativim, Dodik je rekao da oni to konstantno pokušavaju, ali da nema šanse da se u Republici Srpskoj izvede obojena revolucija.

On je naveo da je cilj takvih dešavanja da bude sklonjen demokratski izabrani lider s pozicije i unesen kaos u društvo, da je i ranije bilo takvih bezuspješnih pokušaja, ali da narod to prepoznaje.

– Što se tiče drugog dijela BiH, tu nema potrebe, jer oni već slušaju stranu Amerike i Zapada – ukazao je predsjednik Srpske.

On je rekao da su iz više izvora provjerene prijetnje koje je dobio, da ne strahuje za svoj život, ali da je racionalan i da ne treba isključiti takve pokušaje.

– Uzimajući u obzir ova upozorenja, pokušavamo, moglo bi se reći, da preodgojimo naše službe sigurnosti i povećamo mjere ove vrste – dodao je Dodik.

Dodik, koji je nedavno u Kazanju prisustvovao Samitu šefova država BRICS, istakao je da je svrha samita BRICS-a prije svega borba za mir i da je zahvalan što je prisustvovao takvom globalnom događaju.

– Ovo je borba za ljude, države i nacije zasnovana na poštovanju suvereniteta svakog i bez miješanja u unutarnje stvari – naveo je predsjednik Srpske.

Govoreći o mogućim direktnim letovima iz Rusije za Banjaluku, Dodik je rekao da je to stara ideja, da s obzirom na sve aktualne događaje u svijetu, postoje određene poteškoće u realizaciji, ali da Srpska ne odustaje od toga.

U vezi s otklanjanjem smetnji u platnom prometu između Rusije i Republike Srpske, Dodik je rekao da je to trenutno teško provesti, ali da će se svakako tražiti mogućnosti za to.

On je naglasio da je Zapad u BiH uspostavio sistem korespondentskih banaka, tako da sav novac koji u nekom trenutku uđe ili izađe iz BiH ide preko zapadnih banaka, poput Deutsche banke ili nekih drugih.

– Ovo je neka vrsta zanimanja. Ovo je također poruka da je na njima kako ćemo financijski komunicirati sa svijetom. To stvara veliki problem za naše funkcioniranje. Ako se pojavi bilo kakvo pitanje ili spor, pitamo. Koga da pitam, kome da se žalim? Na primjer, Zapad je blokirao 390 milijardi od Rusije, što je, naravno, velika suma za Rusiju i značajna za nas – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ponovio da BiH, zahvaljujući Republici Srpskoj nije uvela sankcije Rusiji, te poručio da Srpska i BiH neće uvoditi vizni režim s Rusijom sve dok je Milorad Dodik na vlasti.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?