Ozbiljno kreću pripremne radnje za izgradnju dionice kojom ‘Mostar izlazi na autocestu’

Ozbiljno kreću pripremne radnje za izgradnju dionice kojom ‘Mostar izlazi na autocestu’

Link na izvornu vijest

“Kao svojevrstan uvod u potpisivanje ugovora za izgradnju dionice autoceste na Koridoru 5C Mostar jug – tunel Kvanj, u utorak, 29. listopada, u Blagaju kod Mostara, bit će održana javna prezentacija dokumentacije vezane uz taj projekt. Taj događaj organiziraju ‘Autoceste FBiH’ u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), kao financijerom projekta. Praktično, to znači da će izgradnjom ove dionice Mostar dobiti izlaz na Koridor 5C.

‘Autoceste FBiH’ obvezne su, osim domaćih zakona, poštivati i pravila i standarde međunarodnih financijskih institucija.

– Ugovor za izgradnju dionice Mostar jug – tunel Kvanj bit će potpisan u idućem mjesecu, dok je potpisivanje ugovora za izgradnju dionice Mostar sjever – Mostar jug planirano za drugi kvartal sljedeće godine – izjavili su za ‘Avaz’ iz ovog javnog poduzeća.

Tako će, nakon što je nedavno ugovorena poddionica tunel Kvanj – Buna, na jugu BiH biti u izgradnji novih 30 kilometara autoceste na Koridoru 5C. Paralelno s tim aktivnostima, u tijeku je druga faza natječaja za realizaciju projekta na potezu Ovčari – ulaz u tunel Prenj – tunel Prenj i tunel Prenj – Mostar sjever.

Tunel Prenj je, prije svega, najduža i najsloženija građevina na cijeloj dionici autoceste od Konjica do Mostara. Duljina desne tunelske cijevi iznosi 10.165 metara, dok je lijeva duga 10.160 metara. Bit će to najduži tunel u BiH, a deveti u cijeloj Europi. Sam tijek natječajnog procesa definiran je Planom nabavki za predmetnu dionicu i usuglašen je te odobren od strane Banke vodećeg IFI-ja – istaknuli su za ‘Avaz’ iz ‘Autocesta FBiH’.

Planom nabavki, naglasili su, definiran je rok za odabir izvođača i dodjelu ugovora do prosinca ove godine. Međutim, napomenuli su da su navedeni podaci podložni promjenama ovisno o tijeku evaluacije i brzini odgovora kreditora i ponuđača ili eventualnih dodatnih zahtjeva od ponuđača u evaluacijskom procesu, što JP ‘Autoceste FBiH’ nisu u mogućnosti niti predvidjeti niti spriječiti, već provoditi proces u skladu s procedurama i pravilima Banke.

Što se tiče sjevernog dijela Koridora, strateški plan ‘Autocesta FBiH’ je da u drugoj polovici 2026. godine bude završena autocesta od Sarajeva, odnosno Bradine, do krajnje točke na Savi.

– Na tom dijelu u izgradnji je 50 kilometara autoceste te je još potrebno otvoriti radove na dionici Ozimice – Poprikuše, gdje je potpis ugovora o odabiru izvođača radova planiran do kraja 2024. godine. Za sada su svi rokovi usklađeni za dovršetak sjevernog dijela Koridora 5C – navode iz ‘Autocesta FBiH’.”

www.abcportal.info

The post Ozbiljno kreću pripremne radnje za izgradnju dionice kojom ‘Mostar izlazi na autocestu’ first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?