Krešić: Moglo bi doći do prekida svojevrsnog hrvatsko-bošnjačkog konflikta kojega su godinama potencirale SDA i njezino radikalno krilo DF!

-Sporazum Osmorke i HDZ-a BiH je važni iskorak i naznaka promjene načina funkcioniranja vlasti koja se do sada odvijala po ustaljenim shemama koja je sličila podjeli plijena!, rekao je Hrvatskom Medijskom Servisu novinar i politički analitičar Zoran Krešić.

Krešić posebno važnim smatra jedan segment ovog sporazuma.

-Druga dimenzija ovoga sporazuma, možda čak još i važnija, jeste da bi moglo doći do prekida ili makar primirja u svojevrsnom hrvatsko-bošnjačkom konfliktu kojega su godinama potencirale SDA i njezino radikalno krilo DF! Samo nametanje Željka Komšića te pokušaj da se Hrvatima otme Dom naroda te ih se istjera iz vlasti dio je SDFA političke platforme, kazao je Krešić.

Zbog toga bi njihovo hlađenje, kako pojašnjava Krešić, moglo blagotvorno utjecati na promjenu tih odnosa.

“Dokument donosi niz važnih reformi. Ponajprije oko EU i NATO integracija oko kojih hrvatska i bošnjačka strana nemaju značajnije razlike u pogledima. Unutar toga se jasno ističu ustavne i izborne reforme prema presudama Ustavnoga suda BiH i Europskog suda za ljudska prava o čemu su pregovarači praktično gotovo sve bili usuglasili tijekom pregovora u Neumu i Sarajevu”, rekao je Krešić.

Sugovornik HMS-a mišljenja je da će ovaj paket predviđenih reformi biti u funkciji napretka na putu integriranja BiH u Europsku uniju.

“Uz to važne su izmjene koje tiču uspostave pravne države, a u tome dijelu se jasno aludira i na sprječavanje zloporaba Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) koja je također bila pod nadzorom SDA. Ekonomske i socijalne reforme jednako su tako važne. Sve su u funkciji ostvarenja europske perspektive, ali i sprječavanja demografskog osipanja koje jednako prijeti svim građanima i konstitutivnim narodima!”, istaknuo je Krešić.

Podsjetimo, u prostorijama SDP-a BiH jučer je održan sastanak lidera stranaka koji čine bošnjački politički blok nazvan “Osmorka” na kojem je prihvaćen sporazum programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat. Ovaj sporazum će s predstavnicima HDZ-a BiH biti potpisan u petak u Parlamentu BiH.

Sporazum se dijeli na tri cjeline koje obuhvaćaju euroatlantske integracije, političku stabilnost i vladavinu prava te socijalnu pravdu i ekonomiju.

Sporazumom je, između ostaloga, predviđena izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u skladu s presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, reforma sigurnosno-obavještajnog sustava kao i reforma RTV sustava koja će uvažiti ustavnu strukturu BiH.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?