Bećirović i Cvijanović potvrđeni, Komšić siguran ali čeka potvrdu

Iza nas je izborna noć Općih izbora u Bosni i Hercegovini, a rezultati koji su nam poznati su uglavnom oni koje smo dobivali na osnovu podataka političkih stranaka.

Kako stvari trenutno stoje ono što je sigurno jeste da u Predsjedništvo BiH ulaze Denis Bećirović koji je pobijedio Bakira Izetbegovića i Mirsada Hadžikadića (bošnjački član), Željka Cvijanović koja je uvjerljivo pobijedila Mirka Šarovića (srpski član), dok se još uvijek čeka službena potvrda za hrvatskog člana Predsjedništva.

Naime, prema stranačkim podacima i na osnovu obraćanja Željka Komšića izgledno je da je lider DF-a pobijedio Borjanu Krišto i to nedostižnom razlikom. Međutim, Krišto je također proglasila pobjedu na područjima s hrvatskom većinom.

Ipak, ono što u cijeloj priči stvara nejasnoće je tromi rad SIP-a, koji je do sada obradio tek 54,7 posto glasova za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, a prema tim podacima Krišto ima 7.000 glasova prednosti. S obzirom da nije poznato iz kojih sredina su prebrojani dosadašnji glasovi, borba Komšića i Krišto još uvijek je bez službene i sigurne potvrde.

Naredni presjek rezultata SIP će objaviti tek u 9 sati ujutro.

Kada je riječ o borbi za predsjednika RS-a također je zanimljivo. Jelena Trivić iz PDP-a je proglasila pobjedu i tvrdi da ima više od 10.000 glasova više od Dodika, uz poruku da je to nedostižno.

S druge strane Dodik prvobitno nije proglasio pobjedu, ali tvrdi da pobjeđuje i da će on biti predsjednik entiteta. Tek oko 2:30 ujutro Dodik je ipak još jednom izašao pred medije i proglasio pobjedu.

SIP nema podatke i svi dosadašnji podaci su oni stranački. To je još jedan od problema koji se ponavljaju iz ciklusa u ciklus gdje rezultate objavljuju stranke, a SIP to radi s ogromnim kašnjenjem, što ostavlja mnogo prostora za špekulacije i nedoumice.

Podaci za kantonalne skupštine, entitetske i državni parlament također nisu poznati, barem kada je riječ o CIK-u. Ono što se do sada zna su uglavnom parcijalni i nepotpuni stranački podaci.

Iz SDA tvrde da će ostati pojedinačno najjača stranka, ali i NiP te SDP također najavljuju dobar rezultat.

Nezvanično, portedak za Kanton Sarajevo bi trebao biti NiP, SDA, SDP, Naša stranka, Stranka za BiH…

Na federalnom i državnom nivou poredak bi trebao biti sličan, uz eventualnu zamjenu pozicija SDA i NIP-a te značajnu ulogu HDZ-a.

Kada je riječ o RS-u nema podataka za Narodnu skupštinu.

Nešto potpunija slika bi trebala biti poznata do 10 sati, kada bi CIK konačno trebao aktivnije unositi podatke s biračkih mjesta, piše klix.ba

e-hercegovna.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?