Pročitajte reakcije na Twitteru o nametanju izmjena Izbornog zakona

Pod hashtagom Bosnia na Twitteru redaju se reakcije na nametanje izmjena Izbornog zakona koje je visoki predstavnik obznanio nekoliko minuta nakon što su zatvorena birališta.

Podsjetimo, sinoć je u BiH kao bomba odjeknulo pismo Christiana Schmidta u kojem je poručio glasačima, da, dok su oni bili na biralištima i glasovali, on je donio odluke koje će osigurati da se njihov glas računa.

Uveo je niz izmjena, a najpopularnije reakcije na Twitteru su uglavnom negativne.

„OHR nije dopustio tim novim predstavnicima bosanskohercegovačkog naroda da razgovaraju i pronalaze rješenja. Nije dopustio formiranje parlamenta i predsjedništva. Nije dočekao ni da sazna koga je narod izabrao. Ovo je nevjerojatan stupanj bahatosti i nepoštivanja demokracije. Kraj“, komentirao je politički analitičar Daniel Bochsler.

„Američko veleposlanstvo i OHR se trebaju spakirati i otići. Nitko nema pravo diskriminirati većinu građana BiH. Provedbom ovog zakona učvrstili ste podjelu BiH po nacionalnoj osnovi. Bosanski građani će uzvratiti“, poručio je na Twitteru izvjesni Tarik Delić.

Twitteraš Jasmin Mujanović je objavio slijedeći tweet: „Među stranim promatračima izbora jutros u Sarajevu vlada nevjerica. Sinoćna pučistička intervencija OHR-a naširoko je viđena kao nevjerojatan čin prijevare bosanskih glasača, koji su dali sveobuhvatne mandate reformatorima, samo da bi Schmidt povukao tepih ispod njihovih nogu“.

Korisnica Arminka Helic je na Twitteru objavila kako je nametanje novog Izbornog zakona nekoliko minuta nakon zatvaranja birališta ubod nožem u leđa bosanskoj demokraciji.

„Ovo je retrogradni korak koji može samo zacementirati etničke podjele“, poručila je.

Korisnica Arnesa Buljubasic-Kustura je poručila da je potez visokog predstavnika strašan.

„Vau, ovo je užasno. Vrijeme je da otjeramo Schmidta. Vrijeme je da se cijeli sustav OHR-a ugasi. Dosta je stranog nametanja bosanskohercegovačkoj politici i društvu. Ovo je korak ka daljnjoj etničkoj segregaciji i aparthejdu u Bosni i Hercegovini“.

Ovo su samo neke od najpopularnijih objava na Twitteru, a uz kritične ima i onih koje pozdravljaju nametanje.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?