Spilja Vjetrenica

Vjetrenica je najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine.

Pećina je vrlo prostrana i bogata brojnim jezerima vodopadima i potocima. Dužina ovog pećinskog sustava iznosi preko 7 kilometara, a u u svijetu se Vjetrenica nalazi na prvom mjestu po bioraznolikosti.

U pećinama Vjetrenice je zabilježeno više od 200 različitih životinjskih vrsta, a jedna od najpoznatijih je i čovječija ribica koja živi u Donjoj Vjetrenici.

 Prosječna temperatura unutar pećine je 11 stupljenja Celzija, a posjetitelji u ljetnim danima mogu na ulazu osjetiti strujanje osvježavajućeg zraka iz pećine.

Ova pojava snažnog “vjetra” na ulazu fascinantno je obilježje Vjetrenice i po njemu je pećina i dobila ime. Ipak, ne radi se o vjetru nego o fizikalnoj pojava strujanja zraka, kojom se nastoje izjednačiti stalna unutrašnja i promjenljiva vanjska temperatura zraka.

Na samom ulazu, na desnoj strani nalaze se dva srednjovjekovna reljefa, lov na jelena i viteški turnir, a starost pojedinih pećinskih crteža procjenjuje se na 10.000 godina. Najznačajnija arheološka otkrića su kosti pećinskog medvjeda i leoparda. Ovdje su živjeli prapovijesni ljudi, a pećina je veoma prostrana i hidrografski bogata brojnim jezerima, vodopadima, potocima i manjim podzemnim tokovima koji teku u raznim smjerovima.

Kako doći do Vjetrenice

Vjetrenica je udaljena od Mostara 82.3 kilometra i potrebno je oko sat i dvadeset i tri minute vožnje vožnje za doći do ovog lokaliteta.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?