Iranska sportska penjačica dočekana kao heroina u Teheranu 

Iranska sportska penjačica Elnaz Rekabi, koja je sudjelovala bez hidžaba na azijskom prvenstvu u penjanju u Južnoj Koreji, vratila se u srijedu u Teheran gdje su je dočekali kao heroinu njeni navijači.

Elnaz Rekabi, 33, prekršila je strogi iranski kodeks odijevanja – ali je kasnije rekla da joj je hidžab spao “nenamjerno”.

Naime, ona je na natjecanju sudjelovala bez hidžaba samo u dresu u bojama Irana i s maramom u kosi što je protumačeno kao gesta solidarnosti s prosvjedima koje je prije mjesec dana izazvala smrt kurdske Iranke Mahse Amini (22) koja je umrla sredinom rujna nakon što je pala u komu poslije privođenja u Teheranu. Policija je odbacivala tvrdnje po kojima je djevojka pretučena u pritvoru gdje je završila zbog navodnog kršenja pravila prema kojemu žene moraju nositi marame i skromniju odjeću. 

Islamska Republika nameće i iranskim sportašicama nošenje vela čak i na natjecanjima u inozemstvu.

“Elnaz je heroina”, uzvikivali su deseci ljudi okupljeni ispred terminala zračne luke kako bi dočekali mladu ženu uz pljesak i ovacije.

– Zbog klime tijekom finala natjecanja i činjenice da sam pozvana da startam kada to nisam očekivala, našla sam se zapetljana u svoju tehničku opremu. Zbog toga nisam obratila pažnju na hidžab koji sam trebala nositi, rekla je Rekabi odjevena u crnu jaknu s kapuljačom i bejzbolsku kapu.

– U Iran sam se vratila u miru, savršenog zdravlja i prema planiranom programu. Ispričavam se iranskom narodu zbog stvorenih tenzija, rekla je.

Mnogi su skeptični oko razloga koji je navela i u objavi na Instagramu i ponovila u intervjuu državnoj televiziji u zračnoj luci, vjerujući da je to rečeno pod prisilom, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?