Fali Srba za Dom naroda, hoće li na državnu plaću i oni koji nisu prošli na izborima ali su se kandidirali

Iako još nije poznato kako će se popunjavati Dom naroda Parlamenta FBiH, posebno nakon što su izmjene Izbornog zakona BiH nametnute na dan izbora, gotovo je sigurno da Srba neće biti dovoljno i da će Središnje izborno povjerenstvo BiH morati donijeti pravila na osnovu kojih će se popuniti nedostajući broj.

Kako piše Bljesak.info, izmjene visokog predstavnika podrazumijevaju da ubuduće u klubovima Srba, Hrvata i Bošnjaka bude po 23 zastupnika, te 11 iz reda ostalih. 

Ali postavlja se pitanje kako skupiti 23 zastupnika Srba, s obzirom da je samo manji dio njih uspio na izborima ući u skupštine kantona i županija.

„Još nemamo računicu koliko ima Srba izabranih u kantonalne skupštine, možda 15 do 17, i ostaje da vidimo kako će SIP to uraditi”, rekao je za medije Goran Broćeta, zastupnik Srba u aktualnom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH.

U aktualnom sazivu zbog malog broja Srba koji žive u Federaciji BiH direktno iz županijskih skupština ušlo je njih 13, a preostala četiri ušla su na osnovu posebne odluke SIP-a.

Ranija praksa je bila da se taj koji nedostaje iz bilo kojeg naroda delegira tako da se izabere onaj koji nije ušao u kantonalnu ili Skupštinu gdje se kandidirao, ali je imao najveći broj glasova.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?