Konačno izbrojali glasove: Milorad Dodik je novi predsjednik Republike Srpske 

Završeno je ponovno kontrolno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske nakon čega je utvrđeno da je najviše glasova dobio kandidat SNSD-a Milorad Dodik, a što je na sjednici SIP-a rekla Vanja Bjelica Prutina.

Izvještaj o ponovnom brojanju glasova je usvojen na današnjoj 73. sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Glavni centar za brojanje u Zetri je u prethodnom periodu ponovno prebrojao glasove s više od 2.000 biračkih mjesta za razinu predsjednika RS-a prilikom čega su utvrđene različite nepravilnosti kao što je pogrešno pakiranje listića i vreća, nedostatak vreća, falsificirani listići i slično.

O svim nepravilnostima informirano je Tužiteljstvo BiH.

Izvjestitelj o situaciji u glavnom centru za brojanje istaknuo je i da im nisu dostavljeni svi neiskorišteni listići, kao ni sve vreće, a članica SIP-a Vanja Bjelica Prutina tražila je odgađanje usvajanja izvještaja, odnosno utvrđivanja rezultata.

Ona je rekla da je nezadovoljna izvještajem glavnog centra za brojanje koji, kako kaže, u nekim dijelovima ne daju nikakve odgovore.

“Navodi se da je nekompletan materijal sa 62 biračka mjesta, nisu dostavljena 23 izvoda s biračkog popisa. Nedostatak s ovih mjesta ima utjecaj na ukupni rezultat u tablici broj 3 što su neiskorišteni listići, ukupni listići i slično”, rekla je ona.

Na kraju poručuje da zakonodavac Izbornog zakona BiH propisuje ponavljanje izbora u slučajevima kada se prilikom ponovnog brojanja ustanove nepravilnosti.

Član SIP-a Vlado Rogić je rekao kako nemaju vremena za ponavljanje izbora, niti sredstava kao i to da nije moguće zbog nekoliko nepravilnosti ponavljati izbore jer bi se to onda radilo zauvijek, prenosi Klix.ba.

Ponovno brojanje glasova tražila je oporba iz Republike Srpske zbog sumnje na izbornu krađu i uvjerenja da je njihov kandidat Jelena Trivić pobjednica izbora.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?