Pad prihoda od oglašavanja: Meta otpušta više od 11 tisuća radnika

Meta, vlasnica Facebooka, priopćila je u srijedu da će otpustiti više od 11.000 radnika upozorivši na pad prihoda od oglašavanja u razdoblju posustajanja gospodarske aktivnosti, piše hrt.hr.

Val otpuštanja, prvi u 18-godišnjoj povijesti Mete, nadovezuje se na tisuće otkaza u drugim velikim tehnološkim tvrtkama, uključujući Twitter u vlasništvu Elona Muska i softverskog diva Microsoft.

Procvat u vrijeme pandemije splasnuo je u ovoj godini i poništio optimistične prognoze za ovu godinu koja je donijela najvišu inflaciju u više desetljeća i ubrzano podizanje kamatnih stopa.

– Ne samo da se internetska trgovina vratila prijašnjim trendovima, već su i makroekonomski pad, oštrija konkurencija i signali gubitka oglasa smanjili naše prihode više nego što sam očekivao, rekao je glavni izvršni direktor Mark Zuckerberg u poruci zaposlenicima.

– Pogriješio sam i preuzimam odgovornost za grešku, kazao je Zuckerberg.

Meta mora efikasnije koristiti kapital i preusmjeriti resurse na “područja rasta visokog prioriteta”, poput objave sadržaja uz podršku umjetne inteligencije, oglasa i poslovnih platformi, ali i projekta “metaverse”.

Kompanija je objavila da će otpuštenim radnicima isplatiti otpremine u visini 16 tjedana osnovne plaće, plus dva dodatna tjedna za svaku godinu radnog staža i preostalo plaćeno slobodno vrijeme.

Radnicima će još šest mjeseci pokrivati troškove zdravstvene skrbi, a otpušteni će 15. studenoga dobiti uplate za mirovinu.

Meta je priopćila i da planira smanjiti diskrecijsku potrošnju i produljiti zamrzavanje zapošljavanja do kraja prvog tromjesečja iduće godine.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?