Izetbegović nagovarao Nikšića da traži ministre iz hrvatske kvote, Amerikance suptilno optužio za islamofobiju i korupciju

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u očajničkom pokušaju da SDA održi u vlasti dao je intervju portalu Faktor u kojem je iznio niz dubioznih teza i poluprijetnji kako bi pokušao očuvati SDA u strukturama vlasti na razinama BiH i FBiH, piše Dnevnik.ba.

Izvjesno je kako SDA ispada iz svih kombinacija za sudjelovanje u Vladi FBiH i Vijeću ministara te da će iz zamijeniti stranke “osmorke” odnosno dosadašnje bošnjačke oporbene stranke predvođene SDP-om, NiP-om i Našom strankom.

U intervju portalu koji mnogi smatraju stranačkim medijem SDA, Izetbegović je najprije govorio o floskulama poput navodne “snage SDA” kao “zdravog dijela bh. društva” koja je “patriotski orijentirana”. Naravno, nije propustio ni izgovoriti kako je SDA zaslužna za opstanak Bošnjaka u BiH i slično. No, upozorio je kako bi izbacivanje SDA iz vlasti moglo biti uzrokom nestabilnosti unutar bošnjačkog naroda, što su prethodno već najavili radikalni bošnjački i SDA internetski botovi.

“SDA je u Federaciji BiH dobila podršku glasača skoro duplo veću od sljedeće najjače stranke. Ove činjenice se moraju poštovati ako želimo stabilne odnose u bošnjačkom i probosanskom korpusu, a time i u državi. Napad na SDA je napad na zdravi i snažni dio bh. društva, pokušaj isključivanja političke volje tog patriotskog segmenta, opasno unošenje podjela u bošnjački korpus koje ne može donijeti ništa dobro. Eventualno isključivanje SDA, uz koaliranje manjih probosanskih stranaka s HDZ i SNSD, je politička perverzija koju treba na vrijeme zaustaviti”, izjavio je poraženi kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva čija je stranka i obitelj potresena nebrojenim korupcijskim aferama.

Izetbegović je pokušao nevješto “baciti kost” između HDZ-a BiH i lidera “trojke” kazavši kako je “ponižavajuće kada Dragan Čović naredi trojki da DF ne može biti dio koalicije, ili kada građanske i multietnične stranke SDP i Našu stranku naziva bošnjačkim, a njihovi predsjednici na sve to šute i, puni nade da će ih Čović uzeti u vlast odlaze na sastanke u centralu HDZ u Mostaru.”

Stranke “trojke” i “osmorke” upravo i jesu bošnjačke s obzirom na to da njihovo biračko tijelo u cijelosti čine Bošnjaci.

Potom je ponovio svoju toksičnu mantru o tomu koliko pozicija u tijelima vlasti dobivaju Bošnjaci kao konstitutivan narod, nastojeći nagovoriti bošnjačku oporbu da u pregovorima s HDZ-om zahtijeva da dobiju po jednu hrvatsku poziciju na razinama FBiH i BiH. To je, veli, rekao na sastanku koji je nedavno imao s Komšićem i Nikšićem.

“Rekao sam to Nikšiću i, ponudio mu, po treći put, da se zajednički odupremo rušiteljima BiH, da napravimo snažan probosanski front u kojem bi okosnica bili SDA, SDP i DF, ali je dobrodošla svaka stranka koja ima istu, patriotsku političku agendu. Kazao sam njemu i Komšiću da nama nije bitno liderstvo niti pozicije u tom frontu, već nam je bitno ostvariti snagu koju su glasači dali probosanskim strankama. Ta snaga je 60 posto ruku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, i uz nju ide i obaveza. Ne treba pristati da se 60 posto svede na ‘bošnjačku kvotu’ od 33 posto, i treba efektuirati činjenicu da probosanske stranke imaju znakovit broj Hrvata i Srba izabranih u državni i Federalni parlament. Barem po jedan ministar Hrvat u Vijeću ministara i u Vladi FBiH treba biti iz ovog bloka. Ovakve ponude sam uporno ponavljao i prije četiri godine predsjedniku SDP-a, u vremenu kada je SDA bila okosnica buduće koalicije i kada SNSD i HDZ nisu imali hipoteku blokada kakvu imaju sada. I odbijen sam. Možda ovaj put bude više pameti i odgovornosti”, istaknuo je Izetbegović koji je time nastavio širiti svoju toksičnu retoriku sukobljavanja s ustavnim i daytonskim načelima na kojima je uspostavljena BiH.

Također, iznio i špekulacije kako bi američki dužnosnici mogli biti korumpirani (!) zbog tog što su iznijeli kritike na račun očevidne korupcije unutar Izetbegovićeve stranke. Pri tom je još jednom napao i pravosudni sustav BiH.

“Vjerujem da su ambasador i američki dužnosnici olako povjerovali domaćim akterima, protivnicima SDA, na prvom mjestu ljudima iz Tužiteljstva BiH koji se petljaju u politiku, i da su se bez provjere upustili u napad na političku stranku koja je uvijek bila najpouzdaniji partner SAD po pitanju svega bitnog za BiH. U svakom slučaju ove tvrdnje i optužbe treba provjeriti i stvari raščistiti, jer ako one ostanu neprovjerene i nepotkrijepljene činjenicama, ostat će gorak okus u ustima Bošnjaka koji vjeruju u prijateljstvo sa SAD. Otvorit će se prostor za špekulacije o islamofobiji i lobiranju. Jer, naš narod zna reći da ‘para buši gdje burgija ne može’”.

Inače, Izetbegović je sam priznao kako je glavni krivac za propast pregovora o Izbornoj reformu koju su snažno zagovarali američki i europski dužnosnici. Čak se javno hvalio kako je najmanje godinu dana zavlačio i domaće i strane aktere praktično lažući da pregovara o reformi Izbornog zakona dok je cijelo vrijeme samo tražio načine da održi status quo. Pri tom je izgubio u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva, njegova supruga Sebija još uvijek nije dokazala da ima na zakonit način završene stupnjeve obrazovanja koje tvrdi da ima i niti jedna jedina ozbiljna politička organizacija u BIH osim Komšićeva DF ne želi imati posla niti s Izetbegovićem niti s njegovom strankom.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?