Dodik čestitku predsjednika SAD-a Bidena Predsjedništvu BiH opisao kao provokaciju

Čestitka koju je predsjednik SAD-a Joe Biden uputio članovima Predsjedništva BiH u povodu 25. studenog, koji se obilježava kao Dan državnosti BiH, svojevrsna je provokacija, ocijenio je u četvrtak čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik, piše hrt.hr.

Dan nakon što je Predsjedništvu BiH, u povodu Dana državnosti, stigla čestitka iz Washingtona, u kojoj je američki predsjednik istaknuo kako SAD snažno podupiru cjelovitost i suverenitet BiH, Dodik je reagirao komentarom kako to ne može opisati drugačije nego kao neku vrstu provokacije.

– Ne znam kojim imenom bih to nazvao ako se zna, a znaju i svi službenici američkog veleposlanstva, da 25. studeni nije praznik BiH, izjavio je Dodik kako ga citiraju lokalni mediji.

BiH obilježava Dan državnosti 25. studenog kao državni praznik, na dan kada je, na zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća (ZAVNOBiH) 1943., potvrđena državnost BiH kao buduće federalne jedinice u sastavu socijalističke Jugoslavije.

To je bio praznik u nekadašnjoj SR BiH, kojega je preuzela i Republika BiH nakon proglašenja samostalnosti, a na temelju odredbi Daytonskog sporazuma zakoni iz te države pa tako i onaj o praznicima po automatizmu su priznati i u sadašnjoj BiH, i vrijede sve dok se ne zamijene novim zakonskim rješenjima, o čemu do sada nije bilo potrebnog dogovora.

Vlasti Republike Srpske te odrednice Daytonskog sporazuma uporno odbijaju priznati, a u tome je posebice uporan Dodik.

– Dvadeset i sedam godina od završetka rata je dovoljno vremena da to nauče američki predstavnici u BiH i o tome konačno izvijeste svoju vladu i službu koja se bavi slanjem čestitki u ime predsjednika SAD”, kazao je predsjednik Republike Srpske, koji je od 2017. zbog kršenja Daytonskog sporazuma pod američkim sankcijama te mu je zabranjeno putovanje u SAD.

Dodikova bliska suradnica Željka Cvijanović, koja je trenutačna predsjedateljica Predsjedništva BiH, čestitku predsjednika Bidena komentirala je nešto opreznije. Iz njezina su ureda objavili izjavu u kojoj stoji kako unatoč svim naporima u proteklim godinama nisu uspjeli uvjeriti američku vladu da BiH nema dan državnosti pa će na tome morati intenzivnije raditi u predstojećem razdoblju.

Cvijanović je ovog tjedna propustila susret s posebnim izaslanikom vlade Velike Britanije za BiH Sir Stuartom Peachom, koji je boravio u službenom posjetu Sarajevu. Njoj je britanska vlada u travnju uvela sankcije, zajedno s Dodikom, također zbog kršenja Daytonskog sporazuma, te im je zabranila ulazak u Britaniju. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?