EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da u 2023. godini snažnije pomognu privatnim poduzetnicima i ugroženim kategorijama stanovništva kako bi umanjili utjecaj daljnjeg rasta cijena i negativnih ekonomskih kretanja, kao posljedica rata u Ukrajini, piše hrt.hr.

– Vlasti bi trebale ubrzati inicijative za potporu privatnom sektoru i zaštitu ranjivih skupina. Ključni kratkoročni prioriteti u trenutačnom teškom globalnom okruženju uključuju ciljane mjere socijalne potpore za ugrožena kućanstva, usvajajući okvir za cijelu zemlju, navodi se u izvješću o tranziciji EBRD-a za BiH. 

Stopa inflacije u BiH raste od sredine 2021. te je sredinom kolovoza ove godine dosegnula rekordnih 16,8 posto. Najviše je pritom poskupila hrana i prijevoz kao posljedica globalno rastućih cijena prehrambenih proizvoda i nafte. U izvješću EBRD-a dobrim se ocjenjuje što nije došlo do porasta cijena električne energije, što je posljedica njezine proizvodnje iz fosilnih goriva po cijenama ispod tržišnih.

No, EBRD procjenjuje kako će 2023. godina biti još izazovnija za stanovnike i gospodarstvo u BiH.

– Očekuje se da će ekonomski učinak rata na Ukrajinu imati utjecaja na daljnji rast cijena, čime se smanjuje raspoloživi dohodak, zatim na usporavanje eurozone kao glavnog izvoznog tržišta Bosne i Hercegovine, kao i na povećanu geopolitičku neizvjesnost, upozorava ta banka. 

Navodi i kako politički izazovi povezani s izborima u listopadu 2022. kompliciraju kratkoročnu perspektivu, no istodobno su ukazali da je otpornost gospodarstva na iskušenja razmjerno velika, što se pokazalo i u vremenu epidemije koronavirusa. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?