Goran Paradžik objavio knjigu “I suci su samo ljudi”

Paradžik je 2020. godine prestao s aktivnim suđenjem, a iza sebe ima bogatu karijeru, s čak 15 godina kao glavni sudac na Premijer ligi.

Trenutno je promatrač suđenja Prve lige FBiH, te povjerenik za suce i suđenje u Drugoj ligi FBiH grupa Jug. Bez nogometa priznaje ne može, pa je odlučio objaviti knjigu pod nazivom “I suci su samo ljudi“, piše ljubuški portal.

Promocija je u subotu 26. studenoga 2022. godine u Banja Luci u hotelu Bosna gdje će svi zainteresirani moći kupiti ove djelo. Izdavač je HKD Napredak, podružnica Ljubuški.  Urednik je Tomislav Primorac, za redakturu je bio zadužen Dušan Musa,  a za lekturu Ivana Barišić.

Knjigu obuhvata 25 godina sportskog djelovanja Paradžika, te brojne anegdote koje će sigurno zanimati sve ljubitelje bh. nogometa, nogometaše, trenere, ostale sportske radnike ali i navijače.

Paradžik govori o svom sudačkim počecima, dolasku na Prvu ligu FBiH te zatim na Premijer ligu BiH.

Okušao se i na europskim utakmicama, gdje je bio predstavnik bh. nogometa, a u knjizi je i bogata arhiva s utakmica, izvještaji iz novina te brojne fotografije koje će sigurno vratiti uspomene svim ljubiteljima Premijer lige i Prve lige FBiH.

“Imao sam pregršt razloga za pisanje ove knjige, a jedan od najvažnijih svakako je nastojanje da od zaborava otrgnem jedno lijepo vremensko razdoblje te zanimljive događaje i prilike koje su sjajnim slovima upisane u stranice života mojih kolega, prijatelja i mene. S današnje točke gledišta mislim da smo obavili veliki posao, mukotrpno radeći kako bismo sebi dok smo bili aktivni, olakšali posao, a mladim sucima, onim koji dolaze, stvorili uvjete za razvoj i napredovanje u sudačkom pozivu. Mislim da je to već vidljivo kroz angažmane mlađih kolega sudaca koji vode utakmice najvažnijih europskih natjecanja kao što je Liga prvaka. Kako pisanih tragova o sucima Premijer lige BiH, posebice iz samih početaka zajedničke lige nema, mislim da će ova knjiga dobro doći za popunu te praznine“, kazao je Paradžik.

Nadam se da knjiga neće biti zanimljiva samo nama nogometnim sucima već i svima koje sport zanima, jer ovo je jedna nova materija ispričana kroz niz zasebnih priča, odnosno doživljaja, ukomponiranih u jednu cjelinu. Tu je i niz fotografija koje do sada nisu nigdje objavljene, posebice one da tako kažem iz starijih vremena, s licima koja su od mnogih zaboravljena. Na kraju, ova knjiga i jeste tu, da se podsjetimo osoba koje su ugradile dio sebe u našu Premijer ligu“, dodao je uvijek raspoloženi Ljubušak.

Paradžik se u knjizi između ostalog podsjeća kako je Josip Katalinski slučajno kreirao njegovu karijeru, otkriva kako je stresno i skupo bilo polaganje za saveznog suca, ali i prisjeća prvoligaškog debija pred ocem i majkom u Stocu.

U knjizi je između ostalih i poznati bh. menadžer Irfan Redžepagić koji je također bio nogometni sudac, a posebno je zanimljiva sudačko proročanstvo koje je imao na velikom derbiju Sarajeva i Željezničara. U igru je ulazio Muamer Kurto kojeg je Paradžik kao četvrti sudac ohrabrio da će postići pogodak kada uđe, što se odmah i dogodilo.

Kurto je pogodio za 2:1, te otrčao upravo prema Paradžiku, a u kako se navodi u knjizi u novinama bliskom Željezničaru odmah se pojavila rečenica da se pogotku Sarajeva najviše veselio upravo Paradžik.

Paradžik je dijelio pravdu  na prvom meču na stadionu Grbavica poslije 17 godina (FK Željezničar – HŠK Zrinjski), kao i premijerligaškom meču za pamćenje na kojem je Travnik sa 6:5 svladao Modriču na Piroti, iako su gosti vodili 4:1 i 5:2.

Od aktivnog suđenja oprostio se s brojkom 219 utakmica. Posljednja utakmica mu je bila između Borca i Slobode iz Tuzle u Banja Luku.

U knjizi je zaista bogata arhiva fotografija, pa nema sumnje da će već u Banja Luku privući dosta pažnje, a početkom nove godine ovo djelo stiže i u Sarajevo te Ljubuški.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?